Žaludek na vodě v prvním trimestru

Jen co vstanete, nejraději byste si lehla. Unavená, všechno se s vámi houpe a k tomu ty nepříjemné nevolnosti. Žaludek je prázdný, a přesto máte pocit, že vám chce utéct z těla. A pořád je vám na zvracení. Vydržte, ono se to zklidní. Ranní nevolnosti provázející první týdny těhotenství, obvykle končí s prvním trimestrem.
Žaludek na vodě v prvním trimestru
„Ranní nevolnosti mě přepadaly ještě dříve než mi odešly měsíčky,“ svěřuje se v betynkovské diskuzi čtenářka pod nickem Márty. Další se přidávají: „První tři měsíce jsem takřka prozvracela. Nevolnosti mne bohužel provázely nejen ráno…“ „I mě bohužel potkaly, každé ráno se mi žaludek obracel doslova naruby, občas jsem musela vystoupit ještě z tramvaje, jak se mi dělalo špatně…“ Zní další zkušenosti našich čtenářek a potvrzují tak, že ranní nevolnosti jsou nejčastějším průvodním jevem prvních měsíců těhotenství.

Vydržte, je to normální
Každá maminka, která si obdobím „zvedání žaludku“ prošla, ví, že to bohužel není nic příjemné, ale je to úplně normální a s koncem prvního trimestru potíže se zažíváním naštěstí skončí. „Pocity nevolnosti a zvracení v ranném těhotenství způsobuje zvýšená produkce hormonů. Tato nevolnost se však může objevit v kteroukoliv denní i noční dobu. Vyskytuje se nejčastěji v průběhu prvních tří měsíců těhotenství, může se však objevit ještě dříve než dojde k prvnímu vynechání menstruace,“ říká gynekoložka Pavla Nováková. Podle ní také celé těhotenství přetrvává ranní nevolnost jen velmi zřídka. „Pokud je nevolnost tak silná, že maminka úporně a nepřetržitě zvrací, je nutný dozor lékaře,“ dodává MUDr. Nováková

Co pomáhá
Teď vás musíme trochu zklamat, moc triků, jak zabojovat první tři měsíce s nevolností, totiž není. Lékaři neradi předepisují v ranném těhotenství léky, protože se obávají nepříznivých účinků. na vývoj děťátka. Existují ovšem tipy, jak potíže alespoň zmírnit, i když úplně asi nevymizí minimálně do konce 12. týdne.

Vyzkoušejte:

• čaj z čerstvého zázvoru, z máty peprné nebo heřmánku

• jezte častěji a v malém množství.
• určitě vyškrtněte z jídelníčku smažená a tučná jídla, která nevolnosti a pnutí žaludku ještě znásobují
• často pijte po malých doušcích (minimálně 2 litry vody denně)

Tipy Betynky:
• Dejte si k posteli sušenky, nebo piškoty a zkuste alespoň něco sníst dřív, než ráno vstanete z postele.

• Na nevolnosti pomáhá také ledová Coca-cola, kterou ale musíte užívat po lžičkách.
 
Klepněte pro větší obrázek

Má ranní nevolnost smysl?
Ranní nevolnost, zvracení, mdloby, nechutenství a jiné nepříjemné příznaky se pojí s příchodem nového člena do rodiny. Jsou tyto jevy jen normální reakcí organismu na nečekanou změnu, nebo mají i nějaký jiný význam? Na to se vědci snaží přijít už delší dobu a nejnovější výzkumy ukazují, že nepříjemné těhotenské obtíže mají svůj smysl.

Nedávný lékařský výzkum si dal za úkol zjistit pravý důvod těhotenských nevolností. Vědci Samuel Flaxman, vývojový biolog z univerzity v Boulderu, a Paul Sherman z Cornellské univerzity pak svá zjištění zveřejnili v červencovém vydání časopisu American Naturalist.
„Pokud by ranní nevolnosti byly jen vedlejším příznakem zdravého těhotenství, potom by měly provázet všechna dobře probíhající těhotenství. To se ale neděje.“

Pouhé dvě třetiny gravidních žen prožívají podobné obtíže, zbytek projde těhotenstvím bez problémů. Nevolnosti se obvykle vyskytují v prvních třech měsících těhotenství, kdy je zárodek nejvíce zranitelný. Pouze u dvaceti procent žen se obtíže projevují i po třetím měsíci. Je také prokázáno, že ženy trpící těmito příznaky mají menší riziko potratů než ženy bez obtíží. To by tedy mohlo ukazovat na pozitivní účinky nevolností spojené s ochranou embrya.

Text: Anna Berková

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články