Za šestou nemoc může virus

Na začátku jsou vysoké horečky, které nejde utlumit. Stav malého děťátka se poměrně horší a rodiče si neví rady. Naštěstí diagnóza nebývají tak strašná. Jde o šestou nemoc, která se v posledních letech „zabydlela“ ve slovníku rodin s dětmi do tří lety.
Za šestou nemoc může virus
Rodiče, jejichž děti již šestou nemoc prodělali, vědí své. Na počátku to vypadá opravdu hrozivě. O to hůř, že vysoké horečky mířící ke čtyřicítce mohou napadnout i miminko staré jen několik dní.
 
„Naše téměř jedenáctiměsíční holčička prodělala šestou nemoc. Byli jsme oba s manželem v hrůze, cože vážného nás to potkalo a každou chviličku jsme kontrolovali miminku teplotu, dávali zábaly a hodně pít. Horečky okolo 39 trvaly tři dny a čtvrtý den ráno se objevila na hrudníčku vyrážka. Malinká byla dost plačtivá a hodně spavá a mazlivá a taky odmítala jíst. Naštěstí po čtyřech dnech vše ustalo a zdravotní stav dcery se začal zlepšovat. Přeji všem rodičům pevné nervy a vytrvalost. Není to nic vážného, i když to tak na první pohled vypadá,“ vypráví o zkušenosti se šestou nemocí Lída Stančíková z Plzně.

Jakým způsobem se lze nakazit?
Původcem nemoci je virus. Jedná se o šestý lidský herpetický virus (HHV-6). Nákaza se přenáší vzdušnou cestou a onemocnění postihuje starší kojence a batolata. Vyskytuje se sporadicky či v drobných epidemiích zejména v jarních měsících. Onemocnění zanechává trvalou imunitu, nemůže se již opakovat. Inkubační doba (tj. doba od nákazy k projevení se prvních příznaků onemocnění) kolísá od 6 do 15 dnů s průměrem 10 dnů.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Průběh nemoci
Onemocnění začíná náhle vysokou horečkou, která trvá 3 až 5 dnů a není doprovázena výraznějšími projevy z postižení horních cest dýchacích. Bývá jen lehký zánět hltanu a mírné zduření krčních a šíjových mízních uzlin. V době prudkého poklesu horečky se především na trupu objeví drobně skvrnitá růžová vyrážka. Šíří se na krk a horní části končetin, ale v obličeji nebývá. Někdy trvá jen několik hodin a zpravidla do dvou dnů mizí bez následků. Při vysoké horečce může dojít u kojenců nebo batolat k tzv. febrilním křečím. Lépe je této komplikaci předejít včasným podáním léků proti horečce.
 
Nebojte se léčení, není drastické
Základem léčby šesté nemoci je účinné snižování tělesné teploty při horečce. Vzhledem k tomu, že touto nemocí onemocní většinou kojenci a batolata, je třeba teplotu snižovat opravdu pečlivě. Při horečce podáváme antipyretika (léky proti horečce), při vysokých horečkách lze doporučit i studený zábal. Místní léčba vyrážky (tekutý pudr, antiseptické masti) urychluje zasychání vyrážky, tlumí svědění a brání bakteriální infekci.

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články