Z obyčejného másla neobyčejné ghee

Tohle prostě musíte zkusit! Základem indické kuchyně je přepuštěné máslo, které vedle chuťového zážitku nabízí i mnoho benefitů pro vaše zdraví i krásu. Pusťte se s námi do přepouštění!
Z obyčejného másla neobyčejné ghee

Připravuje se slabým vařením nesoleného másla do bodu, kdy se z něj vyvaří všechna voda (máslo obsahuje přibližně 20 % vody) a na povrchu a na dně se objeví usazenina z mléčné bílkoviny.

V ajurvédě platí za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinky, posiluje látkovou výměnu a obranné schopnosti organizmu, zvětšuje a chrání kostní dřeň a nervovou tkáň. Snižuje také hladinu cholesterolu a čistí cévy. Zároveň napomáhá detoxikaci, neboť váže jedy. Celkově máslo ghee nebo-li ghí zlepšuje chuť a nutriční hodnotu potravin. Ghí aktivuje zažívací procesy, a pomáhá tak lepšímu strávení potravy. Posiluje mozek a zlepšuje paměť a zrak. Je základem všech ajurvédských léků na kožní choroby. Pomůže na suchou kůži i popáleniny.  V neposlední řadě má ghí pozitivní vliv na plodnost, zlepšuje kvalitu vajíček i spermatu.

Ghí obsahuje kyselinu máselnou, nenasycené mastné kyseliny s protivirovými a protirakovinnými vlastnostmi a také vitamíny A, E, niacin a minerály - sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Ghí neobsahuje sůl ani laktózu, a tak je přínosné pro ty, kteří nemohou jíst mléčné výrobky.

Jak na to
Kvalitní nesolené máslo rozkrájené na kostky rozpusťte v rendlíku se silným dnem a nechte ho velmi zvolna 30 – 45 minut probublávat, aby se odpařila přebytečná voda. Důležité je mírné provařování, aby se máslo nezačalo pálit. Průběžně máslo míchejte a sbírejte pěnu na povrchu. Na konci bude na povrchu jakýsi škraloup sražených bílkovin, který je třeba odstranit. To, že jste ve finále, poznáte například tak, že usazeniny na dně rendlíku zhnědnou, a když po nich přejedete lžičkou a zůstane čára, tak je ghí hotové.

Výslednou nazlátlou tekutinu sceďte do sklenice přes sítko, sítko vyložené gázou nebo přes kávový filtr. Ideální je máslo nechat chladnout a tuhnout mimo lednici cca 1 týden, pokud v této lhůtě nezplesniví, můžete jej uložit do lednice, kde vydrží i několik let.

Podrobnější informace o jeho účincích i využití v různých světových kuchyních hledejte zde.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články