VZP přispěje klientkám na odběr pupečníkové krve

Budoucí maminky, které jsou klientkami VZP a rozhodnou se nechat pro své dítě odebrat a uskladnit pupečníkovou krev, mají nyní možnost čerpat příspěvek v rámci programu prevence. Stačí doložit doklad o uhrazení faktury za odběr pupečníkové krve, a VZP přispěje každé mamince 500 Kč.
VZP přispěje klientkám na odběr pupečníkové krve

V České republice se odběry pupečníkové krve pro tzv. autologní využití, tedy využití pro vlastní potřebu, uskutečňují již několik let. Prvním subjektem, který tyto služby v Česku nabídl, byla rodinná banka pupečníkové krve Cord Blood Center. Od roku 2010 provedla více než 3000 odběrů. Nyní odběry pro vlastní potřebu podpořila VZP a každé mamince, která po 1. 2. 2014 předloží doklad o uhrazení odběru, přispěje 500 Kč.

Pupečníková krev je zdrojem krvetvorných kmenových buněk a uplatňuje se v léčbě onemocnění, při kterých se standardně používají krvetvorné kmenové buňky z kostní dřeně nebo periferní krve. Transplantace pupečníkové krve dnes tvoří 40 % všech nepříbuzenských transplantací krvetvorných buněk u dětí i dospělých.

Oblast výzkumu využití kmenových buněk z pupečníkové krve, ale i pupečníkové tkáně a placenty, se celosvětově velmi rychle rozvíjí a ukazuje jejich velký potenciál v dynamicky se rozvíjející oblasti – regenerativní medicíně. V ní se využívají zejména mezenchymální kmenové buňky, které jsou bohatě zastoupené právě v pupečníkové krvi, v tkáni pupečníku a placentě. Probíhá mnoho klinických studií, významné jsou zejména diagnózy jako dětská mozková obrna, autismus, traumatické poškození mozku, vrozené poškození srdce, ztráta sluchu a podobně. Užití kmenových buněk se testuje i v České republice.

„Jsme rádi, že se VZP rozhodla podpořit odběry pupečníkové krve. Jsme přesvědčeni, že pupečníková krev může být prospěšná při mnohých diagnózách. Již dnes se při léčbě používá a výzkum jejího léčebného účinku je velmi intenzivní a slibný," říká Ján Šidlík, ředitel Cord Blood Center v České republice.

Společnost Cord Blood Center spolupracuje se 70 porodnicemi v České republice, které pokrývají 75 % všech porodů. Klientky VZP mohou čerpat příspěvek z fondu prevence VZP na základě předložení žádosti o příspěvek a dokladu o zaplacení odběru u Cord Blood Center CZ do tří měsíců od data vystavení.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články