Vyzkoušejte avokádo a rebarboru

Svačinka pro budoucí mámy aneb Proč je dobré právě teď kamarádit s rebarborou.
Vyzkoušejte avokádo a rebarboru
CHLÉB S GUACAMOLE
Dva plátky celozrnného chleba
1 zralé avokádo
100 g měkkého tvarohu
1 lžička citronové šťávy
pár kapek olivového oleje
1 feferonka (podle chuti, čím menší, tím pálivější!)
sůl
Doba přípravy: 10 minut
 
Avokádo ostrým nožem podélně rozpůlíme a kroutivým pohybem oddělíme půlky. Vyjmeme pecku a oloupáme jej. Pomocí vidličky rozmačkáme v misce společně s citronovou šťávou, solí, tvarohem, olejem, milovnice ostřejších chutí mohou přidat nadrobno nakrájenou feferonku, ze které odstranily semínka. Vzniklou hmotu rozetřeme na plátky chleba.
 
Klepněte pro větší obrázek
 
Pár slov o avokádu
Tento strom ze Střední Ameriky přivezli do Evropy konquistadoři a od té doby se pěstuje v mnoha částech světa. Jeho jméno vzniklo zkomolením aztéckého slova ahuacatl, které označovalo jednak samotný plod, jednak mužské varle. Avokádo je doslova nabité 3-omega mastnými kyselinami, které jsou zvláště pro těhotné nezbytností. Dále obsahují vysoké množství vlákniny, která napomáhá dobrému trávení, a lecitin, který je potřebný pro správnou funkci mozku.
 
REBARBOROVÉ „TIRAMISU“ S JAHODAMI
1 malá rebarbora
1 lžíce hnědého cukru
100 g mascarpone
(řetězce supermarketů nebo obchod
s italskými specialitami)
6 cukrářských piškotů
6 jahod
čerstvá máta na ozdobu
Doba přípravy: 20 minut
 
Rebarboru oloupeme, nakrájíme na kostičky a společně s cukrem dáme na pánev. Dusíme asi 10 minut, až pustí šťávu a změkne. Naklademe do misky nebo poháru a poklademe piškoty (můžeme je také rozdrobit jako mezivrstvu). Na piškoty navršíme mascarpone (pokud je příliš husté, zředíme jej trochou mléka). Na krém navršíme nakrájené jahody a posypeme zbylými drobky z piškotů. Ozdobíme čerstvými lístky máty.
 
Klepněte pro větší obrázek
 
Pár slov o rebarboře
Růžová voňavá pochoutka s typickou nakyslou chutí je v Česku oblíbená prakticky od nepaměti. Má velice málo kalorií, hodně vlákniny, množství vitaminu C. Je močopudná. Pozor na vyšší obsah kyseliny šťavelové, která mírně dráždí ledviny. Tuto kyselinu stejně jako ve špenátu zneutralizujete mléčným výrobkem (obsahuje vápník).

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články