Výstava ‚nedonošeňátek‘

Ročně u nás přijde na svět okolo 8,5 % dětí dříve, než jsou na to fyzicky připraveny. Díky vysoké úrovni perinatologických center i lásce rodičů čeká většinu z nich normální život. Na problematiku ‚dětí do dlaně‘ upozorňuje putovní výstava v Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí. Pořádá ji občanské sdružení Nedoklubko ve spolupráci se společností AbbVie, ÚPMD a rodiči, kteří poskytli fotografie svých dětí.
Výstava ‚nedonošeňátek‘

„Předčasně narozených dětí se u nás rodí méně, než je evropský průměr, přesto se jejich počty každoročně zvyšují. Tyto děti vyžadují zvýšenou a dlouhodobou péči a jejich rodiče jsou vystavováni těžké životní zkoušce. Proto se snažíme na problematiku systematicky upozorňovat a rodinám s předčasně narozenými dětmi poskytovat co nejširší podporu," vysvětluje Lucie Žáčková, ředitelka sdružení Nedoklubko.

Cílem výstavy je zvýšit povědomí široké veřejnosti o předčasných porodech a na konkrétníchKlepněte pro větší obrázek příbězích předčasně narozených dětí ukázat, že si zaslouží naši péči. Amatérské fotografie zachycují malé bojovníky od prvních chvil na světě, kdy jim šlo o život, až po současnost, kdy díky špičkové péči zdravotnického personálu a lásce svých rodičů vyrostli v děti, které se nikterak neliší od svých donošených vrstevníků.

V lednu byla výstava k vidění v Obchodním centru Šestka, nyní se přesouvá do Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí, kde bude přístupná široké veřejnosti od 6. února do konce března 2014. Najdete ji v prostorách rotundy ve 3. patře porodnice. Poté se přesune do dalších měst Čech i Moravy.

Občanské sdružení Nedoklubko

Nedoklubko poskytuje již dvanáct let rodičům předčasně narozených dětí odborné i laické poradenství. Ve spolupráci s odborníky chce zvýšit povědomí o předčasném porodu a usiluje o zlepšení péče o předčasně narozené děti a jejich rodiny. Spolupracuje s Českou neonatologickou společností a je zakládajícím členem Evropské nadace pro péči o novorozence (EFCNI), která sdružuje rodičovské organizace z celé Evropy.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články