Výpočet doby porodu

Právě jste zjistila, že čekáte miminko a jednou z věcí, které by vás ale opravdu zajímaly, je, kdy se asi ten andílek narodí? Stoprocentně se to sice určit nedá, ale existuje několik způsobů, jak to alespoň přibližně zjistit.
Výpočet doby porodu
Narození dítěte je vždy vyvrcholením nesmírně složitého procesu vývoje plodu v těle matky. Těhotenství by mělo trvat přibližně 280 dnů, to je deset lunárních měsíců. Přesné určení dne zatím v silách medicíny ani přírody není, většinou totiž nikdo neví, kdy skutečně spermie vnikla do vajíčka, stejně jako nevíte, jak bude vaše čekání na miminko probíhat. Zajímá-li vás termín, kdy váš maličký přijde na svět, vyzkoušejte některou z uvedených metod. Každá z nich má své přednosti i nevýhody a výpočty jsou prováděny na základě výpočtů v učebnicích porodnictví.

Jak si sami můžete vypočítat předpokládané datum porodu

Předpokládaný termín porodu zjistíte velmi snadno. K datu začátku poslední menstruace přičtěte 280 dní, nebo ještě lépe – odečtěte 3 měsíce a přičtěte 7 dní.
 
Příklad:
termín poslední menstruace – 23. 11. 2008
termín porodu – 30. 08. 2009
 
Postup výpočtu:
od měsíce odečíst 3 ... 11 – 3 = 8
ke dni přičíst 7 ..... 23 + 7 = 30
 
Tento termín bude zapsán do těhotenské průkazky při první návštěvě těhotenské poradny. Další termín, který bude zapsán do těhotenské průkazky se počítá z data, kdy poprvé ucítíte pohyby miminka + 140 dní.
 
Příklad:
pohyb miminka – 12. 04. 2009
termín porodu – 30. 08. 2009

Pokud chcete zjistit, kdy pravděpodobně nastanou první pohyby miminka, pak k datu posledních měsíčků přičtěte 140 dní.
 
Příklad:
termín posledních měsíčků – 23. 12. 2008
termín prvních pohybů – 12. 5. 2009
 
Termín porodu bude nicméně nadále upřesňován na každém provedeném ultrazvuku.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Před? V termínu? Přenáším?
Jak bříško roste a blíží se předpokládaný den D, asi většina maminek začne přemýšlet, kdy se ten drobeček narodí. Jestli to nebude moc brzy nebo naopak moc pozdě. Tak se pojďme na jednotlivé fáze podívat očima medicíny.
 
V termímu
Pokud se miminko narodí plus minus 14 dní od předpokládaného data porodu, pak se narodilo v termínu.
 
Přišlo jsem trochu dřív
Pokud se miminko narodí dříve než 14 dní před datem předpokládaného porodu, pak je předčasně narozené. Ale nebojte se ani předčasného porodu, lékaři dnes již dokáží zázraky a přežít může již miminko narozené v 26. týdnu těhotenství.
 
Líbí se mi v tvém bříšku
Pokud se miminko nenarodí ani 14 dní po datu porodu, tak se mu zjevně na svět nechce a vy pak tzv. přenášíte. Lékař vám tak doporučí umělé vyvolání porodu.

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články