Výchova batolete je náročná, přesto vydržte!

Když se „Ležíš“ změní v „Chodíš“, to teprve začíná pro mámy ten správný tanec.
Výchova batolete je náročná, přesto vydržte!
Potřebovaly by oči i na zádech a navrch čtyři pusy na věčné:„Pozor, nesahej, pálí! Do pusy ne! Tam nemůžeš! Zakopneš, stůj!“ Základní pravidlo zní: Vydržte! Do tří let se učí nejdůležitější věci pro život.

1. Řeč
Říká pomeranči pomoňa?
Také u vás doma tatínek k čaji nepřikusujete oplatku, ale „opaňu“? A maminka neloupe dítěti pomeranč, ale „pomoňu“? Ne, nejste blázni. Nedokonalý slovník batolat infikuje řeč celé rodiny jako houževnatý, a zároveň nejroztomilejší bacil na světě. Některé výrazy se v něm uchytí až nadosmrti. Nedávná německá psychologická studie ovšem tvrdí, že mluvit s dítětem občas „jeho dialektem“ prospívá. Pokud rodiče mluví s batolaty střídavě spisovně a střídavě jejich „vymyšleninami“, procvičuje se batolecí mozek stejně dobře, jako by vyrůstaly v bilingvním prostředí.

2. Ruce
Aby nebyl nešika
S manuální zručností je to jako se vším. Jeden muž vlastnoručně postaví celý dům a jiný si zraní palec i při věšení mrňavého obrázku na zeď. Totéž platí u dětí. Bez ohledu na vrozené disposice, zručnost se dá trénovat.„ Pilně „oblamujte“ batolatům prstíčky nejrůznějšími hrami podporujícími šikovnost už od 1 roku. Klidně je od hlavy až k patě oblékejte v secondhandu, ale na skládačkách, kostkách, navlékacích kroužcích a stavebnicích pro nejmenší nešetřete!

3. Emoce
Nezapomínejte uspávací kamarády
Určitě to znáte. Jede se k babičce nebo na chalupu, při odchodu panuje mírný chaos, spěchá se a… najednou v půli cesty řev, řev, řev! Doma zůstal plyšový medvěd Pája, hadrová panenka Libuška nebo jiný uspávací kámoš a Terezka se může pominout. Obrátit auto a vrátit se? Nechat ji řvát, ať si zvykne, že nebude vždycky po jejím? Koupit rychle nějakou jinou hračku? Psychologové se přiklání k první nebo poslední variantě. Uspávací hračky totiž dávají dítěti jistotu, když maminka nebo táta zmizí z dohledu, když se ocitnou ve tmě, v novém prostředí, když zažívají pro ně neznámou situaci. Ostatně spoustě lidem zůstane modifikace tohoto zvyku až do dospělosti: bez talismánku nedají ani ránu!
 
Klepněte pro větší obrázek
Náš tip:
Koník Giddy
Koník s kontrastními vzory na bříšku napomáhá stimulovat zrak. Hříva a ocas z barevných střapců vhodných na tahání rozvíjejí jemnou motoriku prstů. Charakteristický tvar očí využívající efektu upoutává dětskou pozornost a podporuje rozvoj koncentrace.

 
 
 
 
4. Smysly
Zvědavý nos
Lidem, kteří vymýšlejí nové voňavky, se říká pan nebo paní Nos. Dvouletý špunt je také objevitelem nových vůní. Vezměte kytku, citronovou kůru, kousek cibule, čokoládu… prostě cokoliv s typickou vůní a ukažte svému drobečkovi, jak k nim má čichat. „Ta kytička ale krásně voní, Lukášku! To je citronová kůra, Lucinko, a tohle čokoláda…“ Když každou věc okomentujete jednak dítě zabavíte na docela dlouhou dobu a jednak mu otevřete další podobu světa. Po čase už bude umět rozlišit, co mu voní a co smrdí!
 
Náš tip:
V květnu je ideální čas na objevy v zahradách a na loukách. Batole může v zahradě nosem testovat pivoňku, hyacint, nebo černý bez. Na louce pak mateřídoušku, luční šalvěj, heřmánek nebo jetel. Ale pozor na alergie!

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články