Vybrat kočárek je věda

Nastávající rodiče čeká hezký, ale nelehký úkol: Vybrat pro miminko správný kočárek. V dnešní době máte nepřeberné možnosti.
Vybrat kočárek je věda
Trh nabízí jak kočárky klasické, tak zcela nová řešení. Důležité je, vybrat variantu, která bude nejlépe vyhovovat životnímu stylu rodičů, ale nezapomenout, že se jedná především o pohodlí a bezpečnost dítěte.

Moderní a oblíbené řešení
Zvláště pro rodiny, které žijí ve městě a musí s miminkem pravidelně jezdit autem či dopravními prostředky je vhodným řešením podvozek a nástavba.
Základem tohoto kočárku je kvalitní podvozek, ke kterému se pomocí adaptérů (u novějších verzí kočárků bezadaptérovým způsobem) připne hluboké lůžko, sportovní sedačka nebo autosedačka. Podvozek je opatřen ruční kotoučovou brzdou, kterou jistě oceníte nejen při jízdě z většího kopce.
 
Podvozek v kombinaci s hlubokým lůžkem je vhodný přibližně pro děti do 5–6 měsíců. Miminku poskytuje téměř takové pohodlí jako klasický hluboký kočárek. Jeho součástí často bývá síťka, fusak nebo pláštěnka, pokud tomu tak není, máte možnost tyto doplňky dokoupit samostatně. Korbičky jsou ve většině případů homologovány pro přepravu a je možné v nich dítě převážet v autě.
 
Podvozek je v prodeji s pohodlnou sportovní sedačkou, tato varianta by měla vašemu dítěti sloužit po celou dobu, kdy bude kočárek potřebovat. Opět je možné přikoupit různé doplňky.
 
Na podvozek je možné upevnit i autosedačku pro děti do 13 kg, je to ideální způsob přepravy pokud jedete autem na nákup nebo na lékařské vyšetření.

Klasika: hluboký a sportovní kočárek
Hluboký kočárek je z hlediska novorozence rozhodně ideální variantou. Navíc jsou dnes hluboké kočárky opatřeny polohovací opěrkou zad, odvětráním a nezbytností je kvalitní odpružení a možnost houpání. Některé korby mají navíc homologaci pro přepravu, takže není nutné kupovat klasickou autosedačku. Nevýhodou se může zdát pořizovací cena, pokud k ní totiž připočítáme částku za sportovní kočárek a ve většině případů ještě cenu golfek, dostáváme se na značně vysokou částku. To je podle paní Petry Raiserové z kamenného a internetového obchodu www.detskydum.cz možné řešit: „Ideální je koupit použitý kvalitní hluboký kočárek, který bývá v perfektním stavu za cenu okolo 6–7 tisíc korun a pak ho za podobnou cenu opět prodat, nebo mají rodiče možnost kočárek nabídnout protiúčtem za sporťák.“
 
V případě, že máte možnost miminko nechat spát na balkoně nebo terase, je ideální koupit starší velký a prostorný hluboký kočárek. U některých dětí je možné využívat ho až do batolecího věku. Samozřejmě je nutné zvážit, je-li prostředí pro spánek dítěte vhodné – balkon orientovaný nad rušnou ulici patrně nebude tou správnou variantou.

Klepněte pro větší obrázekPohled na svět ze „sporťáku“
Sportovní kočárek následuje po hlubokém, rodiče ho začínají využívat přibližně v půl roce dítěte, kdy začíná sedět a zajímá se o okolní svět. Ideální je typ, opatřený otočnou sedačkou nebo přehazovací rukojetí. Tak máte možnost u mladších dětí udržovat vizuální kontakt a později již může jezdit po směru jízdy a pozorovat svět. Tato variabilnost zároveň umožňuje chránit dítě před nepřízní počasí. Pro pohodlí dítěte je důležitá polohovací opěrka zad i nohou, odnímatelné bezpečnostní madlo a nezbytností jsou pětibodové pásy.

Kombinované kočárky
Pokud vyberete kvalitní kombinovaný kočárek, měl by vašemu dítěti dobře sloužit od narození až do doby, kdy bude samostatně běhat. Jeho součástí je hluboká i sportovní verze a zpravidla je možné na něj upevnit pomocí speciálního nástavce i autosedačku. Hluboký kočárek vytvoříte buď odnímatelnou pevnou korbou, nebo vložením přenosné tašky. Je dobré zvážit, v jakém terénu budete převážně kočárek používat, v nabídce jsou varianty s malými tvrdými kolečky, vhodnými do města nebo má kočárek odpružená nafukovací kola.

Golfky
Golfové hole jsou určeny starším dětem, které už samy chodí, ale občas ještě potřebují svézt. Měly by být především lehké, skladné a zároveň pohodlné pro dítě. Pokud je budete využívat jen krátkodobě, stačí zakoupit jednoduchou verzi, ale výrobci nabízí i golfky s boudičkou, polohovací opěrkou zad i nohou, stříškou, nákupním košíkem a dalšími doplňky, takové mohou nahradit i sportovní kočárek. Důležité je vybavení pětibodovými pásy, a především by měly jít snadno složit a rozložit.
 
Důležité parametry
Především je nutné si uvědomit, kde budeme kočárek převážně používat, neboť podle toho musíme volit nejen jeho typ, ale především druh koleček. Důležité jsou také rozměry, některé prostory v domě, popřípadě výtahy, jsou poněkud stísněné. I v případě kufru auta je dobré zjistit rozměry ve složeném i rozloženém stavu. A pozor si dejte na rozchod kol, u některých kočárků se liší u zadní a přední nápravy. U většiny kočárků však lze snadno kola odejmout a zmenšit tak jeho rozměr.

Hmotnost Záleží na typu kočárku: k těm nejtěžším patří kombinace vhodná na používání v terénu, její hmotnost se pohybuje okolo 17 kg, oproti tomu hmotnost golfek může být nižší než 5 kg. Je nutné zjistit, zda výrobce uvádí celkovou hmotnost kočárku, někteří mají tendenci uvádět pouze hmotnost bez sedačky, popřípadě bez koleček. Hmotnost by měla být vždy úměrná váze dítěte.

Kola Menší bezdušová kolečka jsou vhodná pro jízdu ve městě a nenáročném terénu, pro jízdu v přírodě je lépe využít velkých nafukovacích nebo plastových kol.

Rukojeť kočárku Nezbytností je výškově nastavitelná rukojeť, umožní tak pohodlnou jízdu všem rodinným příslušníkům. Většinou jde o nastavení pomocí kloubů do několika poloh, ale u nejmodernějších kočárků je možné teleskopické nastavení, ideální pro osobu, která s kočárkem právě manipuluje.

Skládání Vzhledem k tomu, že je dnes velmi běžné časté cestování s dětmi, je důležitý snadný a rychlý systém skládání a rozkládání. Některé typy kočárků je možné složit pouze pomocí jedné ruky, což vám usnadní manipulaci s dítětem. Kočárek musí být opatřen transportní pojistkou, aby se nerozložil v nevhodnou dobu.
 
Text: Lucie Kučerová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články