Vybíráme správnou kojící podprsenku

Během těhotenství prsa procházejí mnoha změnami. Již mezi šestým a osmým týdnem si můžete všimnout, že se vám zvětší bradavky a prsní žíly se stanou více výraznými. Asi největší změna, kterou jistě nepřehlédnete, je fakt, že se vám prsa prostě zvětší.
Vybíráme správnou kojící podprsenku

Přestože největší nárůst prsou se odehrává v prvních třech měsících těhotenství, vaše prsa budou mírně růst také v průběhu celého těhotenství. Je běžné, že budete muset košíčky podprsenky zvětšit o jednu až dvě velikosti, zvláště pokud čekáte své první dítě.

Právě z tohoto důvodu budete muset zakoupit novou podprsenku, která vaše prsa podpoří v průběhu těhotenství. Při hledání výběru nové velikosti podprsenky můžete využít tabulky velikostí (např. zde) nebo kalkulátoru.
 
Dále během těhotenství můžete zjistit, že se vám zvětšují dvorce, tmavnou a také na nich můžete zaznamenat větší nerovnosti. Tyto nerovnosti vytvářejí žlázy, které vylučují různé ochranné látky podporující zdraví bradavky.
 
Speciální prádlo je při kojení nutností
Po narození vašeho děťátka se kojící podprsenka stává téměř nutností. S dobrou kojící podprsenkou dokážete své dítě nakojit snadno a diskrétně. Zde si uvedeme některé důležité věci, které byste měla mít na paměti, pokud půjdete kupovat kojící podprsenku:
 
Nejlepší je, pokud počkáte s nákupem kojící podprsenky až na poslední týdny těhotenství. Nesnažte se kupovat kojící podprsenku, kde si necháváte určitý „prostor“ pro růst prsou. Tak skončíte pouze s podprsenkou, která vám nebude vyhovovat a může vám způsobit mnoho problémů včetně bolesti. K nalévání prsou obvykle dochází mezi třetím a pátým dnem po narození dítěte. Ujistěte se, že během této doby máte podprsenku, která vás netlačí.
 
Podprsenku si nejlépe zkoušejte již s absorpčními vložkami. Abyste měla jistotu, že se vám prsa nalitá mlékem do podprsenky vejdou, měla byste být schopna vsunout prsty do vnitřní podprsenky. Zároveň se ujistěte, že ňadra nejsou nikde příliš stlačována (např. při krajích košíčků).
 
Vyberte si nejlépe takovou podprsenku, která vám poskytne snadný přístup k prsu. Nejlepší je, pokud ji zvládnete odepnout jednou rukou, takže můžete začít s kojením i když držíte své dítě.
 
Lepší pro vás bude kojící podprsenka, která bude mít širší ramínka. Bude vám pohodlnější díky lepší podpoře váhy prsou.
 
Ujistěte se, že vám podprsenka dobře sedí zapnutá na poslední háček, tzn. nejvolnější obvod. Pokud se vám podprsenka vytáhne, tak ji můžete dle potřeby zapnout na další háčky.
 
Dbejte taktéž na to, aby byl materiál, z kterého je kojící podprsenka vyrobena, antibakteriální povahy a zároveň prodyšný.
 
S kosticí nebo bez?
O tom, zda by se měla či neměla nosit kojící podprsenka s kosticemi, se vedou debaty. Vzhledem k tomu, že se vám prsa zvětši, vás bude kostice podporovat lépe, než podprsenka s měkkým košíčkem. Na druhou stranu, pokud kostice tlačí na mléčné kanálky, může narušit průtok vašeho mléka. To poté vede k bolestivým, oteklým prsům. Pokud však máte velmi velká prsa, pravděpodobně nebudete mít jinou možnost, než vybrat podprsenku s kosticemi. Jen se ujistěte, že vám správně sedí a na spaní vždy vybírejte kojící podprsenku bez kostic.

Kojící podprsenky, které mají tzv. rychloupínání pro snadné kojení, jsou pro vás tím nejjednodušším a nejvíce diskrétním způsobem ke kojení. Tyto podprsenky mají košíčky, které se dají v horní části odepnout. Pokud chcete své dítě nakojit, stačí košíček odepnout a miminko má k dispozici snadný přístup k vašemu prsu. Nejlépe pokud najdete takovou podprsenku, kterou zvládnete odepnout jednou rukou, zatímco v druhé držíte dítě.
 
Také existují kojící podprsenky, které není třeba odepínat. Jsou vyrobeny z měkké, strečové tkaniny, které vám umožní stáhnout podprsenku na stranu pro přístup k prsu. Tato podprsenka je velmi pohodlná a dobrá na spaní, ale nabízí prsům opravdu malou podporu a tak by ji neměly nosit ženy, které mají velká prsa.
 
Kojení na veřejnosti je mnohem snazší díky kombinaci kojící podprsenky a oblečení, takže získáte snadný a diskrétní přístup k prsu. Pokud máte pocit, že přeci jen potřebujete více soukromí, jsou k dispozici také kojící šátky. Kojení s kojícím šátkem bude pro vás jistě daleko příjemnější.

Vytvořeno ve spolupráci s www.spravnapodprsenka.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články