Všechno o poruchách spánku

Narozením dítěte se z většiny maminek stávají nespavci. Miminko se neptá a dožaduje se jídla a pozornosti v kteroukoli denní, a především noční dobu. U příležitosti Dne spánku, který připadl na pátek 14. března, jsme s primářkou neurologické ambulace Nemocnice Mělník rozebrali spánek ze všech stran.
Všechno o poruchách spánku

Zdravý spánek je nezbytný nejen pro obnovu duševních a fyzických sil, pro vytváření paměťových stop, a tedy poznávání a myšlení, ale i pro řadu metabolických pochodů v těle. Nedostatek spánku nebo nekvalitní spánek má také negativní vliv na naše rozhodování.

Nejčastější spánkové poruchy a jejich léčba

Nejrozšířenější poruchou spánku je bezpochyby nespavost neboli insomnie, která postihuje 30–45 % dospělé populace, trpí jí polovina lidí nad 65 let. Insomnie se projevuje neschopností usnout, přerušovaným spánkem a časným probouzením. V důsledku uvedených skutečností jsou nespavci ráno nevyspalí a neodpočatí a tento stav přetrvává nebo se zhoršuje během dne. Zhruba 10 % populace, především muže ve středním a vyšším věku, postihuje obstrukční spánková apnoe (OSA). Ta se projevuje zástavami dechu během spánku, které jsou ukončeny hlasitým zachrápáním. Organismus postiženého si během spánku dostatečně neodpočine, protože nedochází k prohloubení spánku. Hlavním důvodem, proč musí být OSA léčena, je však to, že může přispět k rozvoji vysokého tlaku a onemocnění srdce a cév včetně cévních mozkových příhod. K úspěšné léčbě zpravidla stačí chirurgický zákrok – zkrácení měkkého patra. Neurologickým onemocněním spánku je narkolepsie, kdy nemocný náhle a nekontrolovaně usíná, často uprostřed nějaké činnosti. Pacient může usnout i během hovoru, řízení auta nebo jídla. Příčiny onemocnění ještě nejsou zcela objasněné, dávají se ale do souvislosti s hormonálními změnami během puberty. „Pro nemocné narkolepsií je mimořádně důležité dodržování pravidelného režimu ve spánku, cvičení i odpočinku. Doporučuji také krátké relaxační pauzy během dne," říká MUDr. Najmonová, primářka neurologické ambulance Nemocnice Mělník. „Závažnější případy se léčí antidepresivy a léčivy, která obsahují amfetamin," dodala. Mezi další onemocnění patří také syndrom neklidných nohou, parasomnie či idiopatická hypersomnie.

Tipy pro lepší spánek

Odstranění spánkových poruch je komplikované a často je třeba vyhledat pomoc odborníka. Ovšem někdy si můžete vystačit i sami. „Základem dobrého spánku je klidné větrané prostředí s příjemnou teplotou, nejlépe 18–20 °C, a kvalitní matrace pro správnou polohu páteře. Od pozdního odpoledne nepijte kávu, čaj nebo jiné povzbuzující nápoje, vynechte večer těžká jídla, nejpozději jezte tři až čtyři hodiny před ulehnutím," poradila MUDr. Věra Najmonová. „Před spánkem si vyčistěte hlavu. Odložte pracovní či soukromé starosti a uléhejte s příjemným očekáváním spánku," uzavírá optimisticky.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články