Voňavé koření, které umí léčit

Cukroví, které připravujeme na svátky, láká nejen svým vzhledem, ale také typickou vůní a chutí.
Voňavé koření, které umí léčit

Tu dodává koření přidávané do těsta, náplní nebo polev. Málokdo však ví, že sušené lístky, květy, semínka, plody či kůra mají i léčebné účinky.
   
Například vanilka obsahuje účinné látky, které podporují tvorbu žluči a trávení, posiluje také obranyschopnost organismu zejména proti plísňovým infekcím. Při špatném trávení vypijeme sklenici vody s deseti kapkami vanilkové tinktury. Tinktura se připraví ze dvou lžiček čerstvě umleté vanilky, kterou zalijeme 100 ml alkoholu a 10 dní necháme odstát, pravidelně protřepeme. Pak scedíme přes plátno.

Anýz uvolňuje křeče, potlačuje záněty a pomáhá při kašli. Užívá se jako čaj, při infekcích trávicího traktu a nadýmání pijeme mléko se lžičkou mletého anýzu a lžící medu. Na nachlazení jsou inhalace - do horké vody přidáme několik kapek éterického anýzového oleje.

Hřebíček tlumí bolesti a dezinfikuje: při bolestech zubů a infekcích v ústní dutině několikrát denně pomalu rozžvýkáme jeden či dva hřebíčky. Zároveň tím osvěžíme dech. Jinou možností je kloktání vody s pár kapkami hřebíčkové tinktury.

Při pálení žáhy, cestovní nevolnosti a nadýmání přináší úlevu žvýkání zázvoru. Pravidelná konzumace je prevencí bolestí v krku.

Čaj z voňavé skořice - jedna lžička na šálek - mírní menstruační bolesti.

Zažívací obtíže, pocity plnosti a nechutenství může upravit koriandrové víno, které se pije vždy k jídlu. Jinou možností je sklenice horkého mléka se špetkou mletého kardamonu.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články