Vodníkovy děti aneb Malé bezpečnostní opáčko

Nevěříte, že voda magnetizuje? Podívejte se na své děti. Největším letním magnetem je pro ně právě cachtání. Je dobré se na vodní a sluneční nástrahy připravit!
Vodníkovy děti aneb Malé bezpečnostní opáčko
Obří vany
Ne nadarmo mají kojenci a batolata pro plavání vyhrazeny speciální bazény. Nápor chlóru v běžných veřejných bazénech je totiž pro jejich pokožku i dýchací cesty těžko snesitelný. Zvláště pro mimina do jednoho roku. Proto právě jim toto koupání provozovatelé veřejných bazénů v souladu s hygienickou normou zakazují. Máte-li dítko starší, pak záleží jen na vás, zda si „zaplave“ s cizími dospěláky. Pravda je, že brzy dopoledne bývá koupaliště obvykle méně zaplněné a voda je pochopitelně nejčistší.
 
Mnohem větším problémem než obávané infekce jsou na plovárnách kluzké dlaždice, takže nenechte svého plaváčka běhat samotného. Nezapomeňte mu také pořídit plavky. Bez nich nemůže do žádného veřejného, kojeneckého ani hotelového bazénu u nás ani v cizině. Máte-li v plánu koupat se s prckem jen jednou, můžete mu pořídit speciální jednorázové plenkové plavky, které nasáknou moč i řídkou stolici, ale vodu z bazénu nepřijmou. Po jednotlivých kusech se však prodávají především v klubech, kde se plave s kojenci a batolaty, ve větším balení pak i v supermarketech a jejich cena se pohybuje od 15 do 30 korun za kus. Pokud máte doma malého čochtana, budou pro vás asi výhodnější pratelné miminkovské plavečky. Bývají k dostání jak v plaveckých klubech, tak i v kojeneckých potřebách v cenovém rozmezí od 180 do 360 korun podle značky. Jsou z elastické plavkoviny se speciální vrstvou a pevnými gumičkami kolem nožiček, které zabrání vytrousení „neuhlídaného nákladu“ do vody.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Domácí moře
„Chtěl bych bejt vodníkem. Ten se koupe, i když spí.“ svěřil se své mámě Gábině skoro pětiletý Robin. Její myšlenky byly podobné: „Kdyby byl vodník, neměla bych obavy, že se utopí. Ale takhle...“ Domácí moře neboli zahradní bazénky či bazény jsou pro děti jak skvělou zábavou, tak i velkým nebezpečím. Utonulých dětí v soukromých zahradních bazénech přibývá. A téměř vždy je na vině chvilková nepozornost dospělého, který měl dítko na starost. Proto pořídíte-li si k domu či chatě bazén, nešetřete na bezpečnostních opatřeních. Existuje několik druhů od luxusních uzamykatelných zastřešení přes lamelová zakrytí až k bezpečnostním plachtám. Jejich dodání, montáž i instruktáž k obsluze vám zajistí prodejci zápustných bazénů, budete-li mít k dispozici deseti- až statisíce korun. Jestliže jste rádi, že jste letní cákandu dětem mohli dopřát alespoň v menším nadzemním bazénu, a větší investici si nemůžete dovolit, přesto se o bezpečí dětí můžete postarat.
 
Tím nejjednodušším je odebrat z bazénu metr vysoké schůdky a schovat i veškeré stupínky, po kterých by se dítko mohlo k vodě vyšplhat. Jestli jste si bazén částečně zapustili do země, pak se jako osvědčená pomůcka osvědčil plot kolem něj. Protože jde o dočasnou záležitost, postačí, když na zapuštěné lešenářské trubky či dřevěné hranoly připevníte pletivo (za asi 100 Kč/bm) a budete vstupní část důsledně zamykat visacím zámkem. Pozor – i dvouletý capart dokáže otevřít klasickou petlici zajištěnou klackem. V porovnání s tím, že můžete v klidu odběhnout na záchod, je vzhled plůtku zanedbatelným detailem. Co říkáte?
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Mezi kapry
Rybník či jezero jsou trochu komplikovanější alternativou. I když jste rybomilové a občasný kluzký dotyk vodního živočicha vám nevadí, dejte si pozor na obávané mikroneřády – sinice. Na oficiálních přírodních koupalištích číhají na jejich „nájezdy“ hygienici, od nichž se na příslušné krajské hygienické stanici dozvíte, zda je koupání v té které nádrži ještě bezpečné. Ale na ostatních místech si musíte poradit sami.
 
Odhalit tyto malé, ale nebezpečné vetřelce můžete jednoduchým testem: Do čiré PET-lahve naberte vodu až skoro po hrdlo a nechte ji odstát asi dvacet minut. Pokud se na hladině objeví kroužek zelené krupice nebo něco jako drobně nasekané jehličí, tak si můžete být jistí, že ve vodě je vyšší koncentrace sinic a voda ke koupání vhodná není. I jeden decilitr, který malí plavci spolykají raz dva, může způsobit otravu.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Do slaných vln
„Máte rozum? Jet s miminem k moři? Víš, co všechno se může stát? Jste blázni, já bych tedy nejela.“ Možná i vaše starostlivá matka-babička takhle reagovala na katalog zájezdů. A možná i vás tak trochu znejistěla a rozladila. Ale není divu, že ona se necítí na to, jet s batoletem nebo dokonce s kojencem k vodě a ještě k tomu do ciziny. Pro prarodiče je to pořádný zápřah i tehdy, když dostanou k moři na starost vnouče školou povinné, tedy samoobslužné a schopné komunikovat slovem.
 
Ale vy se výletu na slané pláže s mimčem bát nemusíte, je-li zdravé a od posledního očkování uplynul alespoň týden a neobjevily se žádné mimořádné reakce. Samozřejmě že vydat se do zemí, kde hygienický standard obvyklý u nás znají jen z reklamních šotů, by bylo hazardováním se zdravím dítěte. Ale vyberete-li si místo, kde se bez problémů domluvíte, kam si zajistíte zdravotní pojištění, kde budete miminku moci dopřát podobný komfort, jaký má doma, pak si můžete užít báječnou dovolenou. Jen to chce mít s sebou: 1. parťáka na střídání u miminka, 2. slunečník, pod kterým bude prcek trávit většinu času, protože lékaři přímé sluneční záření kojencům důrazně nedoporučují ani po namazání ochranným krémem a 3. trpělivost, když se zpočátku nebude miminu studená voda líbit.
 
Nezapomeňte, že drobeček je z domácího koupání nebo z bazénu pro plavání kojenců zvyklý na vodu teplou třicet stupňů. Vlnky Jadranu nebo Středozemního moře budou určitě studenější. Proto miminko postupně osmělujte nebo s sebou vezměte malý nafukovací bazének, v němž se mořská voda ohřeje na příjemnou lázeň. „Po každém koupání však miminko pečlivě opláchněte sladkou vodou, protože zaschlá sůl by mohla jeho jemnou pokožku podráždit. A ještě jej ošetřete kosmetikou, kterou běžně používáte,“ doporučuje dětská sestra a instruktorka plavání kojenců a batolat Bc. Martina Procházková.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Ondrovo tajemství
„Když náš osmiměsíční Jeníček do bazénu na zahradě nepozorovaně vypustil bobek, dozvěděli jsme se o tom až od paní učitelky ve školce, kam chodil náš starší syn Ondra,“ vypráví maminka Katka. „Pro Ondru to byl zásadní zážitek, ale nám o něm nic neřekl. Prý se tehdy bál, že bychom Jeníčka do bazénu už nevzali. Chápu, že jsme si oné neobvyklé nečistoty na dně bazénu nevšimli, protože jsme ji zřejmě krátce nato vyluxovali spolu s nanesenou trávou a navátými květy z okolních keřů, ale jak se to Jeníčkovi povedlo inkognito, když jsme já nebo manžel byli ve vodě neustále s ním, to je mi dodnes záhadou. Miminkovské plavky byly první, co jsem po prozrazení Ondrova tajemství koupila.“

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články