Víte vůbec, kdo je to porodní asistentka?

Někdo řekne pomocná síla, jiný blahořečí: anděl. Oba mají pravdu. Její ochranitelská křídla mnohým z nás maximálně zpříjemnila bolavou cestu k nejhezčímu okamžiku v životě.
Víte vůbec, kdo je to porodní asistentka?
Její vzdělání (často vysokoškolské) a zkušenost zase pomohly „zdravému“ a přirozenému porodu. Zní to možná divně, ale porodní asistentka je opravdu pomocnice. Pomáhá však rodičkám, nikoli lékaři. Ten přichází k „dílu“, když porod neprobíhá, jak by měl, když je třeba léčit.
 
Nejen „porodní“
Nemusíte ani rodit a s porodní asistentkou se stejně potkáte. Kde? „Třeba v gynekologické ambulanci,“ vysvětluje Zorka Síbková, porodní asistentka z pražské porodnice U Apolináře. „Nebo během domácí péče po porodu či gynekologické operaci. Odborností a praxí je totiž vybavena jak k ošetřovatelské péči, tak i k leckterým odborným úkonům, o nichž si myslíme, že je mohou provádět pouze lékaři.
 
Setkání v Porodnici
Ujme se vás na příjmu a provede všemi fázemi porodu. Hned zpočátku se vás pokusí uklidnit a povzbudit – podrobně vylíčí, co se s vámi bude v nejbližších hodinách dít. A jestli to neudělá, řekněte si o to! Nebojte se zeptat na cokoli, co je pro vás v takových vypjatých chvílích důležité (pro každou z nás to může být něco jiného). Ale neočekávejte „devatero pohádek“, na ty obvykle při současném baby boomu není čas.
 
„Porodní asistentky mají mimo jiné v popisu práce, a jsou na to i zvyklé, co nejvíc rodičce zpříjemnit všechny doby porodní,“ říká Zorka Síbková. „Kromě toho, že jí poradí, jak si ulevit od bolesti, dokážou jí zajistit i soukromí – třeba když si nepřeje přítomnost mediků. Měly by pomoci rodičce odpoutat se od všech rušivých elementů a soustředit se jen na sebe a na miminko.“ Skoro na všechno zná vaše asistentka odpověď, jen nechtějte vědět, kdy „konečně“ porodíte. To se nedá předem odhadnout.

Setkání v ambulanci
Možná si budete myslet, že je to ženská zdravotní sestra. Tak se totiž dřív porodním asistentkám říkalo. Na rozdíl od zdravotní či dětské sestry (na dětské gynekologii) však zastoupí lékaře při některých odborných výkonech (např. vaginálním výplachu, zavádění čípků atd). Funguje i jako „překladatel“ z lékařského jazyka. Je-li to třeba, podrobně vysvětlí způsob léčby, který však určuje výhradně lékař.

Setkání doma
Po porodu (císařském, někdy i komplikovaném vaginálním) nebo po gynekologických operacích je její pomoc i odborná rada potřebná. Ošetřit hůře se hojící jizvu, vyndat stehy, doporučit rehabilitační cvičení, zkontrolovat zavíjení dělohy, kojení i miminko a spoustu dalších odborných úkonů zvládne i v domácím prostředí. Pomůže orientovat se v odborných informacích a na pravou míru uvede i „babské rady“, které často stačí jen upřesnit. Domácí péči zajišťují nejčastěji soukromé porodní asistentky.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Doporučení kámošky
„Soukromé“, na zdravotním zařízení nezávislé porodní asistentky, se specializují jen na těhotenství, porod a šestinedělí, nebo nabízejí i poradenství a ambulantní či domácí péči související s gynekologií. Jen výjimečně však mají smlouvu se zdravotní pojišťovnou (systém pojištění s nimi totiž běžně nepočítá), a tak než si jejich službu domluvíte, chtějte kromě certifikátů o vzdělání a praxi vidět i ceník. Ve vypjatých chvílích, kdy vám tvrdnou prsa, mimino nechce sát nebo stávkuje jizva a nechce se hojit, vám může připadat nelidské řešit peníze. Jenže i v takových případech si službu kupujete a ceny by vás mohly překvapit... Mnohé z nás už ale zjistily, že jejich pomoc a podpora je leckdy k nezaplacení.
 
Na co stačí?
Možná ani netušíte, co vzhledem ke své kvalifikaci porodní asistentka zastane.
 
Na příjmu zhodnotí, jak porod postupuje. Sepíše s vámi příjmový protokol. Změří krevní tlak, teplotu a zjistí, zda nemáte v moči bílkovinu. Pohmatem nebo pomocí monitoru ověří polohu a kondici miminka, případně i vaginálně vyšetří (není-li to právě v té „vaší“ porodnici výsadou lékaře).
 
Průběžně poslouchá ozvy miminka v intervalech dlouhých podle toho, v jaké fázi porodu jste. Zpočátku to může být hodina, těsně před porodem vteřiny mezi kontrakcemi.
 
Vaginálním vyšetřením (obvykle jednou za hodinu) zjišťuje, jak porod postupuje. Stará se o vylučování moči i stolice, aby mohlo miminko snáze vstupovat do pánve.
 
Postupuje-li porod normálně, určí okamžik, kdy můžete začít tlačením miminku pomáhat na svět, a tím vede druhou i třetí dobu porodní.
 
Co nejdříve po porodu vám položí miminko na břicho, pomůže je přiložit k prsu a vyzkoušet první sání. Samozřejmě je-li to vaše přání.
 
Ošetří drobná poporodní poranění. O ta větší se postará lékař. K porodu samotnému volá porodní asistentka lékaře tehdy, když se objeví komplikace – patologie v postupu porodu. Je důkladně vyškolená k tomu, aby je rozeznala včas. Počítejte s tím, že v každé porodnici jsou jiné zvyklosti týkající se přítomnosti lékaře u porodu.
 
Text: Hana Bělohlávková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články