Maminka.czOd těhotenství k porodu

Víte, proč orgasmus ženy urychluje početí? Tohle by vás nenapadlo

redakce 22.  8.  2019
Pokoušíte se zrovna teď o miminko? Nebo se chcete milovat jen tak pro radost? Zbystřete!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdyby se matka příroda zhmotnila do osoby sledující média, asi by pukla smíchy. Věčně se v nich řeší, kdo jej kdy prožil, jestli je fér, když žena orgasmus předstírá, nebo ne, a jiné „ptákoviny“. O tom, proč je orgasmem žena vlastně obdařena, ani písmenko. Pokusíme se to tedy napravit.

Funkce mužského orgasmu

S dovolením jej odbudeme jen v tomto jediném bodu, protože z hlediska evoluce není žádnou velkou záhadou. Jde o vyvrcholení spojené s ejakulací, doprovázené téměř návykovým podnětem hledat další a další příležitosti k sexu. Vyvrcholení je pro muže mnohem snazší než pro ženy. Aby jej dosáhl, krev se musí nahrnout do jednoho klíčového místa v těle.
 
Mužský model vzrušení je v podstatě založen na hydraulickém principu – krev se vlije do penisu, což má za následek erekci. A penis se muži postaví jak s milovanou partnerkou, tak s náhodně sbalenou ženou na baru. Naopak pro ženu musí být všechny zúčastněné hormony vyrovnané do řady. Nejdůležitější pro ženu na cestě k dosažení orgasmu je, aby důvěřovala tomu, s kým je!

Funkce ženského orgasmu

Navzdory letitému přesvědčení, že ženský orgasmus nemá žádný účel, ve skutečnosti matka příroda náhodě neponechává nikdy nic. Ženský orgasmus, po kterém se spokojeně stulíme, pomáhá právě přesně tomu, aby žena zůstala po milování klidně ležet a pasivně držela v těle spermie. Tím se zvýší pravděpodobnost, že otěhotní.
 

Orgasmus je spojenec spermií

Ženský orgasmus se podílí na tom, aby se spermie dostaly blíže k vajíčkům. Vědci zjistili, že když má žena vyvrcholení v rozmezí minutu před nebo čtyřicet pět minut po ejakulaci svého milence, udrží v těle podstatně víc spermií, než když orgasmu nedosáhla.

Klitoris, mozek pod sukní

„No jo, mužský, ten myslí pinďourem,“ konstatují ženy shovívavě, zejména když nechápou, jak se nějaký usazený taťka od rodiny zblbne do mladé prsaté slečny. Pokud by jim nějaký muž naopak řekl, že ony přemýšlejí vagínou, velmi by se urazily. Jenže on by tak trochu pravdu měl. Ženský mozek je s přirozením v přímém spojení. Je to velmi delikátní systém, ale spojení s mozkem je tak přímé, jak to jen jde.
 
Nervová zakončení na vrcholku klitorisu komunikují přímo s centry rozkoše v ženském mozku. Když jsou tyto nervy stimulovány, podporují elektrochemickou činnost, dokud nedosáhnou prahu orgasmu, nespustí výbuch impulzů a nezvednou hladinu neurohormonů dobré nálady, jako jsou dopamin, oxytocin a endorfiny. Když je stimulace klitorisu přerušena příliš brzy nebo když stimulaci brání strach, stres nebo pocit viny, orgasmus se zastaví v půli cesty.
 

Orgasmus ovlivňuje oddanost

Krutá ženská obřízka v některých afrických zemích stojí a padá na hrůze mužů z ženské nevěry, a tím zvýšeného rizika, že jim pak podstrčí kukaččí mládě. Věřilo se, a dodnes se v některých lokalitách ví, že je potřeba zbavit ženu rozkoše ze sexu, protože kdyby se jí sex líbil, automaticky se z ní stane prostitutka. Obětem této brutální tradice bohužel nikterak nepomohou objevy vědců, že tomu je přesně naopak – orgasmus v ženě spojí sexuální uspokojení s oddaností. A nejen to.

Rozkoší proti lenosti

Orgasmus je rozkoš. A vše, co nám je příjemné, chceme zažít znovu a znovu a znovu – což byl přesně záměr přírody.

VIDEO: Gábi se nebojí zeptat: Co je to orgasmus a jakou má funkci?

Byla jsi, nebo nebyla?

Jak orgasmus opadá, vlna oxytocinu způsobí, že obličej a hruď ženy mírně zčervenají, neboť krev se nahrne do cév. (Opravdu mírně, ležíte-li v přítmí, nejspíš si toho nevšimnete.) Obklopí ji blažený pocit spokojenosti. Strach a stres jsou odsunuty stranou. Ale jak se to stane, zůstává mužům kolem nás záhadou.
 
Každá žena určitě zažila, že ležela s mužem v posteli a on se jí zeptal: „Byla jsi?“ Zkušený muž pozná orgasmus ženy prsty, pokud si v milostných hrátkách pohrává s jejím klitorisem rukou. Vnímá ztuhnutí i uvolnění jejího těla. Penis tuto citlivost nemá.

Mini slovníček hormonů ovlivňujících ženský mozek

Estrogen
Mocná královna, která vše ovládá. Přítelkyně chemických látek šťastných pocitů: dopaminu, serotoninu, oxytocinu, acetylcholinu a norepinefrinu.

Progesteron
Méně nápadná, ale mocná sestra estrogenu. Někdy převrací jeho účinky naruby, jindy jej naopak zjemňuje.

Oxytocin
Pečující, hýčkající hormon, nacházející potěchu v pomáhání a obsluhování, sestra vasopresinu (mužský socializační hormon).

Kortizol
Prskající, vyčerpaný, přepracovaný, přecitlivělý tělesně i emočně.

Vazopresin
Nenápadná mužská energie v pozadí, bratr testosteronu a oxytocinu – stejně jako oxytocin způsobuje, že se žena chce aktivně zapojovat mužským způsobem.
Témata: Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Početí, Sexuální uspokojení, Hormon lásky, Africký, Rozmezí, Progesteron, Vaš, Nena, Žena, Pinďou, Oxytocin, Blažený pocit, Hormon, Obřízka, Dopamin, Penis, Mozek, Hormon ovlivňující, Prostitutka, Orgasmus, Praha, Rozkoš, Vít