Víte, kdo je hrdinou vašich dětí?

Barevné kartičky, plastové figurky, krkolomná jména – a hlavně nezanedbatelná cena. Svět našich potomků okupují roztodivní tvorové a my bychom se mezi nimi měli umět aspoň trochu orientovat.
Víte, kdo je hrdinou vašich dětí?

Mnohým z vás se možná zježí vlasy hrůzou na hlavě, když vaše dítko přijde ze školy a nadšeně vám strčí pod nos ohavnou umělohmotnou příšerku, za kterou utratilo polovinu svého měsíčního kapesného. Než ale začnete lamentovat, vzpomeňte si na svou dávnou posedlost céčky, na kšeftování s plakáty z německého Bravíčka, na své unikátní sbírky známek, odznaků a pohledů. Jistě, sběratelská vášeň dnešní rodičovské generace nebyla ovlivněna reklamou...

Pokémoni
✱ Co jsou zač: Inteligentní bytosti, které se k nám dostaly z japonských videoher a animovaného seriálu. Jejich jméno pochází z japonského Poketto Monsutá, což znamená „kapesní příšerka“.
✱ Co umí: Bojovat a prát se. Pokémonů existuje několik druhů (například pokémon travní, vodní, bojový, ohnivý...) a každý z nich má určité specifické vlastnosti. Divocí pokémoni žijí jako zvířata, než se objeví jejich trenér, který si je ochočí a vycvičí.
✱ Jak je mají děti nejraději: Na sběratelských a hracích kartách.
✱ Kolik stojí: Ke hře je potřeba 60 kartový balíček, který by si každý hráč měl nakombinovat z vlastních zásob. Základní sada 60 k ret stojí v průměru kolem 300 Kč, menší balíčky po 10 kusech stojí cca 100 Kč. Není snad třeba zdůrazňovat, že čím více karet hráč vlastní, tím více vzrůstají jeho šance na úspěch.
✱ Kde se o nich dozvíte více: na www.pokemonguru. cz nebo www.pokeworld.cz

Gormiti
✱ Co jsou zač: Původně mírumilovní obyvatelé ostrova Gorm, kterým však jde po krku příšerný Mugor, zvaný též Pán zla. A máme tu důvod ke konfliktu! Hra s prvky fantasy vznikla v roce 2005 v Itálii a záhy se rozšířila po celém světě. Vydatně tomu pomohly i gormití televizní seriály.
✱ Co umí: Stejně jako Pokémoni ledacos. Gormiti Lesa jsou statní a moudří jako staleté stromy. Gormiti Vzduchu se zase vyzančují hbitostí a bezstarostností jako ptáci. Gormiti Moře jsou rychlí a prohnaní jako mořské ryby a gormiti Země jsou mocní a štědří jako Matka Země.
✱ Jak je mají děti nejraději: Jako hrací figurky.
✱ Kolik stojí: Malé balení (tj. jedna figurka a jedna hrací karta) stojí v průměru kolem 50 Kč.
✱ Kde se o nich dozvíte víc: na www.gormiticlub.cz

Hello Kitty
✱ Co je zač: Kočička, která dobyla svět. V roce 1974 ji vymyslel japonský podnikatel Šinatoro Cuji coby logo na své zboží. Měla takový úspěch, že během tří let firma pana Cujiho zvýšila svůj obrat sedminásobně. Hello Kitty se postupně stala symbolem globálního obchodu.
✱ Co umí: Dobře prodat kteroukoli věc, na které se objeví. Existují auta s Hello Kitty, dokonce i porodnice, kde motiv hlavičky slavného kotěte najdete nejen na povlečení, ale i na plášti pana primáře...
✱ Jak ji mají děti nejraději: Jako lízátko, jako obrázek na tričku, na šále, na deštníku, jako plyšovou hračku. Je všude a děti ji zbožňují. Jaký div, že si UNICEF vyznamenal Hello Kitty titulem Vzácný přítel dětí.
✱ Kolik stojí: Záleží na druhu zboží. Průměrného plyšáka (25 cm vysokého) pořídíte na internetu zhruba za 400 Kč.
✱ Kde se o ní dozvíte víc: www.sanrio.com (anglicky), česky na Wikipedii

Littlest Pet Shop
✱ Co jsou zač: Figurky zvířátek s bohatým příslušenstvím.
✱ Co umí: Být roztomilí a vyžadovat péči svých majitelů.
✱ Jak je mají děti nejraději: ve velkém množství. Podle výrobce bylo vytvořeno přes 1 000 typů figurek.
✱ Kolik stojí: Jedna figurka stojí mezi 90–100 Kč.
✱ Kde se o nich dozvíte více: na www.hasbro.com

Nekonečný příběh
Mnoho hrdinů přitáhne pozornost našich dětí na základě televizního či filmového zpracování. Mezi ty nejslavnější patří:

Televizní hrdinové:
Čeští : Bob a Bobek, Ferda Mravenec, František a Fanynka, Jů a Hele, Krteček, Křemílek a Vochomůrka, Maxipes Fík, Pat a Mat, Rákosníček, Včelí medvídci...
Zahraniční: Bořek Stavitel, Mašinka Tomáš, Ovečka Shaun, Teletubbies, Želvy Ninja...
Filmoví hrdinové: Šmoulové, Harry Potter, Kung Fu Panda, Medvídek Pú, Auta, Toy Story...

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články