Maminka.czBatole

Víte, jak správně obléci na podzim miminko do šátku?

Markéta Novák Matějková 3.  10.  2017
Obléknout miminko do kočárku není zase tak složité, protože vždy se může přikrýt dekou nebo zachumlat do fusaku. Jak ale obléci miminko, když se venku ochladí a my se nechceme vzdát oblíbeného nosítka nebo šátku? To nám poradí lektorka šátkování Lenka Novotná.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak začít?

Začneme tím, že miminku oblékneme základní vrstvu, tedy nejlépe body s dlouhým rukávem a kalhoty s vyšším pasem. Počítejte s tím, že v šátku či nosítku má miminko široce rozkročené nožky, a tedy že se mu nohavice na lýtkách budou vyhrnovat. Je proto dobré zvolit kalhoty o číslo větší nebo alespoň s delšími nohavicemi, ideálně i s přehrnovacími ťapkami.

Z hlediska materiálu vybírejte nejlépe tzv. funkční textil, který odvádí pot a zároveň hřeje. Miminko tak bude vždy v suchu a teple. Z přírodních materiálů ráda doporučuji kombinaci vlny a hedvábí, která je sice náročnější na údržbu, ale je velmi příjemná k pokožce i u citlivějších miminek.

Šátkování: Buďte svému děťátku co nejblíže

Co na nožičky a hlavičku

K zateplení nožiček postačí, když základní vrstvu doplníme teplými ponožkami či návleky. Ponožky by měly sahat až nad kolínka, aby zakryly tu část nožiček, která vykukuje ze šátku či nosítka.

Velkou pozornost musíme věnovat hlavičce. Právě tou totiž přichází miminko o největší část tělesného tepla. Dobrou volbou je kuklička, která miminku zakryje nejen hlavičku, ale i krk, takže se obejdete bez šály. Další výhodou je, že kuklu si miminko zpravidla neumí samo svléknout, což ocení zejména ti rodiče, jejichž děti si sundávají čepičky.

Lenka Novotná

Maminka a lektorka šátkování. Její kurzy můžete navštívit v Mama Baby Studiu v Praze na Letné.

Ideálním materiálem pro kuklu je opět hřejivá merinovlna. Pokud miminko nesnese na hlavičce čistou vlnu, lze pořídit i kuklu podšitou bavlnou či bambusem.

V mírnějších podzimních dnech už stačí jen miminko navázat do šátku či vložit do nosítka, obléknout zateplovací kapsu nebo ještě lépe společnou bundu či mikinu a vyrazit. Je-li chladněji, je dobré přidat miminku jednu vrstvu navíc. Dobrou službu udělá například vlněný overal.

Mějte ale na paměti, že každý má jinak nastavenou hranici tepelného komfortu, miminka nevyjímaje. Sledujte proto, jak vaše miminko reaguje, jestli není po vycházce zpocené, nebo naopak nemá prochladlé nožky, a příště podle toho počet vrstev případně upravte.

Video: Jak správně uvázat dítě do šátku

Oblékání do chladného počasí: vsaďte na princip cibule
Šátkování není pro každého
Pravidla šátkování: Znáte je?
Jak vybrat kvalitní podzimní oblečení a neutratit celou mateřskou?
Témata: Děti, Miminko, Batole, Naše tipy, Dětské oblečení a dětská obuv, Podzim, Šátkování, Cibule, Jak, Nosítka, Přírodní materiál, Vysoký pas, Vrstva, Merino, Oblékání, Největší část, Praha, Lenka Novotná, Mimi, Vít, Nožička, Šátek, Ideální materiál, Dobrá volba, Kukla, Dětská obuv na Heureka.cz