Věříte na pověry?

„Nechceš-li mít přirostlé lůžko (placentu), vytírej podlahu - žádný jiný pohyb není pro to lepší.“ Tahle pověra je dnes spíš k smíchu. Ale co ty ostatní „legendární pravdy“?
Věříte na pověry?

To bude určitě holka,“ pronesl jeden ze zákazníků mé oblíbené pekárny. „Moje žena byla těhotná čtyřikrát a vždycky mi porodila dceru. Mám to v oku. Klidně se s vámi i vsadím.“ Zatímco moje kamarádka krabatila čelo, protože její údajně 100% pravdivá prognóza byla opačná, já jsem uvažovala o tom, jestli opravdu nemám na sobě napsáno: Co si myslíte o mém břiše? Nestyďte se! Sem s tím! 
Nebylo to totiž poprvé (ani naposledy), co mi někdo, ať už známý, či cizinec, sděloval svůj názor, aniž bych ho o to požádala. Jako by těhotenství bylo jedinečnou příležitostí pro dobře míněné rady, připomínky a postřehy všech zrovna netěhotných. Možná i pro pátrání po tom, na které z těch pověr je alespoň ždibeček pravdy a co je úplný mýtus. 

Trpíte ranní nevolností? 

Radujte se, těhotenství je v pořádku. Je to pravda? 
Z jistého úhlu pohledu ano, říkají lékaři. Ranní nevolnosti signalizují zvýšení hladiny těhotenského hormonu - hCG (humánní choriogonadotropin). Ale to neznamená, že těhotenství maminek, které nevolnostmi netrpí, je ohrožené. Jen vyšší hodnoty zmíněného hormonu lépe tolerují.

Verdikt: Částečná pravda 

Špičaté bříško nahoře 

Signalizuje, že matka nosí pod srdcem syna. Tohle přesně říkala moje kamarádka a můj první velký ultrazvuk její předpověď potvrdil. Jenže odborníci od té shody dávají ruce pryč a tvrdí: Náhoda. Podle nich je aktuální tvar bříška dán jak typem postavy matky, tak i polohou, v jaké se zrovna miminko uvelebilo. Navíc je známo, že zpočátku se bříško vyklenuje vysoko a klesá s blížícím se porodem bez ohledu na to, zda se na svět chystá ona nebo on. Takže jestliže nosíte břicho vysoko, je to jen proto, že dítě ještě nesestoupilo do pánve, jelikož ještě nenastal ten správný čas. Pokud tedy nemáte jasný obrázek z UZ nebo třeba výsledek testu plodové vody, je to, co do pohlaví, stále 50 : 50.

Verdikt: Mýtus 

Pálí vás žáha 

Viníkem je dítě s bujnou kšticí. Je pravda, že pyróza, jak se pálení žáhy odborně říká, se objevuje v jiném stavu často, zvlášť ve třetím trimestru, kdy se bříško hodně zvětšuje a děloha s plodem tlačí na žaludek. Z tohoto zjevného faktu zřejmě vznikla představa, že vlasy človíčka pod žaludkem matku dráždí. K věrohodnosti pověry může také přispívat skutečnost, že po porodu potíže obvykle zmizí. Jenže dnes medicína ví, že vlivem těhotenských hormonů kromě jiného ochabuje i svěrač jícnu a propouští část kyselin ze stlačeného žaludku zpět, což způsobuje ono nepříjemné pálení.

Vědci z amerického Baltimoru zjistili, že jimi oslovené ženy, které během gravidity trpěly pyrózou, skutečně porodily vlasaté děti, zatímco těm, které ani netušily, co to pálení žáhy je, se narodili holohlavci. Takže připouštějí, že na tom může být i kus pravdy. Já jsem si udělala průzkum mezi kamarádkami a vyšlo mi, že je to zase jen náhoda. Moje osobní zkušenost to také potvrzuje - můj osmý měsíc těhotenství krutě poznamenalo právě pálení žáhy. Nic nepomáhalo, a tak jsem se aspoň uklidňovala vírou, že moje miminko nebude vypadat jako skrabatělý holohlavý stařík. A co myslíte? Nemělo ani vlásek. Ať si američní výzkumníci tvrdí, co chtějí, já říkám: Mýtus 

 

Jste-li těhotná, nepodlézejte šňůru na prádlo, aby dítě nemělo omotaný pupečník kolem krku. Ani tahle pověra dnes neobstojí, ale objevují se nové: Např.: Porod řídí lékař. Že nejste pověrčivá? S přivezla jste si kočárek domů až po porodu, aby se vám dítě narodilo zdravé? 90 procent těhotných přiznává, že jedině tuhle pověru respektuje

 

Lepší porodit v 7. měsíci 

Než v osmém, tvrdí jedna z dodnes „žijících“ pověr. Aby se miminko mohlo po narození dál vyvíjet bez vážných komplikací, potřebuje azyl mámina bříška celých 40 týdnů (+- deset dní). Čím dřív se narodí, tím větší riziko zdravotních potíží mu hrozí. Včetně nedostatečnosti plic, na něž se tahle dodnes přežívající pověra nejčastěji odvolává. Proto při hrozícím předčasném porodu lékaři bojují o každý den i hodinu, o které mohou dítěti vývoj v děloze prodloužit. Jde tedy o mýtus.

Verdikt: Částečná pravda 

Jídelníček vybírá mimi 

Co miminko potřebuje, na to máte zrovna neodbytnou chuť. Kamarádka Martina, která se před otěhotněním masu spíš vyhýbala, měla najednou velice výraznou chuť na maso, konkrétně na hovězí. A protože o výživě ledasco věděla, vydedukovala, že miminko si tím nejspíš říká o zvýšenou porci železa, jehož je právě hovězí maso dobrým zdrojem.

Jenže lékař ji vyvedl z omylu s tím, že těhotné velmi často ujíždějí na sladkostech, přestože ty miminko rozhodně ke svému vývoji nepotřebuje, zatímco po brokolici, která má spoustu výživových hodnot, žádná těhotná netouží.

Verdikt: Mýtus 

Holka bere mámě krásu 

Místo abyste zářila, máte otoky, pupínky a nepoddajné vlasy. Že by vám malá dáma rostoucí ve vašem lůně uloupila krásu pro sebe? Pravděpodobně ne. Otoky nohou vznikají proto, že tělo zadržuje vodu pro dítě. 

Produkce progesteronu placentou může způsobit akné a hormonální změny nebo těhotenské vitaminy mohou změnit vaše vlasy. Já jsem se necítila krásná ani při jednom těhotenství, přitom bych podle tradovaných pouček měla jen kvést, protože jsem pokaždé čekala kluka. 

Takže souhlasím: Mýtus 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články