Venkovní bebíčka našich nejmenších

Jakmile dítě začne chodit, máte o zábavu postaráno. Z piplaného a vyšperkovaného domova se stane holobyt a ani venku před ním nic neobstojí.
Venkovní bebíčka našich nejmenších

To, že se váš človíček postavil na dvě nohy, neznamená, že nabyl takového rozumu, aby dokázal posoudit, do čeho se pouštět může a do čeho už ne. I když na to nemá, klidně se rozběhne z kopce, aniž by mu došlo, že s „brzděním“ nemá zatím zkušenosti. Pustí se do zkoumání vodičky v bazénu tak zblízka, že se do něj překotí. Jste-li v dosahu, mělo by to skončit jen nemilou koupelí, ale spoléhat se na to nedá. „Nikdy nenechávejte batole bez dozoru,“ zdůrazňuje dětská lékařka Ilona Hülleová. „Zásadní je patřičný dohled nad dítětem. Ten je totiž základem prevence úrazů.“ Kromě toho by podle ní měli mít rodiče maximum informací, jak vážnému zranění potomka předcházet.

Máte batole? Buďte ve střehu!
Děti mezi prvním a třetím rokem dokážou překvapit. I když mají nejisté nožičky a koordinace pohybu vázne, vyškrábou se nejen na židli, ale i na viklavý stůl na zahradě. Chtějí vědět, co se kolem šustne. Ale nejsou podle doktorky Hülleové schopny myslet dopředu. To by za ně měli zvládnout dospělí. A ještě na jedno bychom neměli zapomínat. Děti nás napodobují i ve věcech, které pro ně bezpečné nejsou.

Batolecí úrazy často vycházejí z naší nepozornosti a občasného podcenění situace. Jste na hřišti. Dítě chce mermomocí na houpačku. Bezpečnostní řetízek? Odmítá ho. Když jinak nedá, proč mu nevyhovět. Přece ho uhlídáte, ne? Houpete, houpete, pak na vás promluví známá – a je zle. Daně se stalo něco podobného. „Jak jsem tak povídala, rozhoupala jsem Ondru moc. Spadl přímo na hlavičku,“ kaje se. „Na hlavě mu vyskočila pěkná boule. Byl bleďounký, apatický, zavíraly se mu oči. Tak jsem ho popadla a jela s ním do nemocnice. Naštěstí to byl jen slabý otřes mozku. Když jednou zažijete ten strach, příště si dáte větší pozor,“ říká.

Z kopce to jede rychleji
Dětská hřiště jsou bezpečná. Asi i vy jste už taková prohlášení slyšeli. Ale nebudete-li ho pořád mít na očích, i na tom nejdokonalejším se může mrňousovi něco přihodit. Batolata nedokážou odhadnout své síly ani své schopnosti. To je na rodičích, kteří je dobře znají. Ale při hlídání dítěte by neměli mít na práci důležitější věci. „Zrovna jsem s kamarádkou rozebírala její rozpadající se manželství, a tak mi vůbec nedošlo za a) že nemám v ruce provázek, se kterým jsem byla původně propojena s tříkolkou a na ní sedícím Jakoubkem a za b) že jsme už vystoupali na kopec a že ten kopec se pochopitelně svažuje zase dolů,“ líčí otřesný zážitek Gábina. „Nikdy předtím ani potom jsem tak rychle neběžela.“

Ten strach nestojí za to
Je horko. Holá kolínka a lokty zem přitahuje. Můžete se vsadit, že váš miláček chytí silniční lišej, nebo přehlédne díru v zemi. A úraz je na světě. Ani piknik nebývá bez nebezpečí. Váš vševěd se bude určitě snažit přijít na kloub žhavým uhlíkům. S malou popáleninou si poradíte. S následky benzinu nalitého do ohně, aby lépe hořel, se může potýkat celý život. Umět dítěti pomoci je důležité. Kurzy první pomoci pořádá i Červený kříž. Nejbližší oblastní spolek najdete na www.cervenykriz.eu.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články