Vědci vymysleli melodii, která rozesměje každé dítě

Prý funguje na sto procent, však je také melodie vědecky podložena. Vyzkoušejte, jestli bude fungovat i u vás.
Vědci vymysleli melodii, která rozesměje každé dítě

Vezměte profesionální hudebníky, propojte je s opravdu dobrými psychology, oprašte dětskou literaturu, napište pár melodií a textů a pak to všechno vhoďte do jednoho tavicího kotle – vypadne vám perfektní melodie pro dětská ouška, která jim spolehlivě rozzáří oči a roztáhne pusinku do úsměvu. Vážně? Vážně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Melodie vznikla na základě vědeckých poznatků a stojí za ní charismatický, potetovaný a často s modrými vlasy vystupující vývojový psycholog Caspar Addyman z Univesity of London. Do výzkumného týmu přizval i zpěvačku Imogen Heap a dohromady vytvořili The Happy Song, super melodii  pro ouška dětí.

Vědci měli jasné zadání 

  1. Melodie musí být předvídatelná a zároveň překvapovat
  2. Melodie musí mít rychlé tempo, aby souzněla s rychlejší tepovou frekvencí dětí (dospělí mají pomalejší tepovou frekvenci a výzkumy ukazují, že jsme vnímavější k písním, které ladí právě s naším tepem)
  3. Melodii musí zpívat žena, protože děti mají sklon dávat přednost ženskému hlasu. A nahrávat se mělo za přítomnosti dětí, protože výzkumy ukazují, že se naše hlasy mění, pokud hovoříme s kojenci.

A co na to vaše děťátko?

Líbí se vám melodie The Happy song? Pusťte ji svým dětem a dejte nám vědět, jak zafungovala.

Testováno na dětech: Melodie, se kterou jsou šťastné  

Caspar Addyman se svým týmem a zpěvačkou Heap vytvořili pár melodií a pustili se do „testování“ na dětech. V laboratoři se sešla skupina kojenců a batolat ve věku od šesti měsíců do jednoho roku a tým vědců vyzpovídal nejprve rodiče. „Věděli jsme, jaké melodie se líbí maminkám, protože jsme se jich mohli zeptat. Také jsme se rodičů zeptali, jakou hudbu jejich děti preferují, protože nikdo nezná své děti lépe než jejich rodiče,“ říká Caspar Addyman

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Zároveň ale jeho tým pečlivě sledoval a natáčel děti a jejich reakce na různé zvukové podněty. Z toho bylo možné vytvořit jakési vzorce melodií, při kterých se děti usmívaly, chichotaly a tančily. Vítězné melodie se staly základem pro další krok – Addyman a jeho tým oslovili skoro 2 500 rodičů, aby určili zvuky, na které jejich děti nejlépe reagují. Mezi nimi bylo například výskání, kuckání, juchání, troubení, pískání, zvuk vypouštěných slinových bublin, ale i zvířecí zvuky (štěkání, mňoukání) či nakažlivý smích jiných dětí a řada dalších zvuků, typických pro kojence a batolata.

Děti milují vzory a opakování

Náš mozek funguje jinak než ten dětský. Zatímco dospěláka by z věčně se opakující melodie brzy rozbolela hlava, děti opakující se melodie nikdy nenudí. Naopak. A stejně tak důležitý je i moment překvapení. Jiné tempo, tichá pauza, neočekávané změny ve vokálech či v hudebních nástrojích – to vše spolehlivě poutá pozornost dětí a udržuje je ve stavu, kdy dychtivě poslouchají.

 

Smích je typickou sociální zkušeností, je to základní, přirozený projev radosti, síly a elánu. Posiluje naše vztahy, spouští pozitivní pocity a upevňuje emociální spojení.

 

Více o projektu Caspara Addymana se můžete dočíst na jeho blogu

Poslech Mozarta  pomáhá nedonošeným dětem přibrat na váze

Poslech Mozarta  pomáhá nedonošeným dětem přibrat na váze

Malí hudební géniové vás ohromí (videa)

Malí hudební géniové vás ohromí (videa)

Klára Vytisková je podruhé těhotná. Gratulujeme!

Klára Vytisková je podruhé těhotná. Gratulujeme!

 

 

 

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články