Včelka sem, včelka tam aneb Seznam očkování

Očkování je velice důležitou součástí zdravotní prevence, jehož základním významem je předcházení některým infekčním onemocněním.
Včelka sem, včelka tam aneb Seznam očkování

Malé miminko má při narození ještě nedozrálou schopnost obrany proti infekcím. Imunitní systém postupně dozrává, vlastní protilátky se teprve začínají vytvářet. V tomto období hrají velice důležitou roli mateřské protilátky - část jich přechází již během těhotenství přes placentu, po narození miminko dostává protilátky kojením v mlezivu a mateřském mléce. Mateřské protilátky přetrvávají i u dítěte ve věku 6 - 12 měsíců. Po narození si miminko začíná tvořit vlastní protilátky také podle toho, s jakými původci infekcí se setkává.

Očkováním pomáháme miminku vytvořit si protilátky proti různým závažným onemocněním. Tyto protilátky je pak chrání před některými druhy onemocnění.

Očkování dětí se provádí podle očkovacího kalendáře a je ze zákona povinné. Dítě, které přichází na očkování, musí být zdravé, bez teploty, nesmí být v inkubační době (lékaři je třeba nahlásit kontakt dítěte s infekčním onemocněním). Očkování vždy provádí dětský lékař, který má dítě v péči, po zvážení zdravotního stavu dítěte a po vyloučení situací, kdy by očkování nebylo vhodné (např. stav při těžkém onemocnění nebo po něm, alergická rodinná zátěž, poruchy imunity, výraznější nedonošenost). V některých případech je třeba očkování odložit nebo provést na specializovaném pracovišti.

Po očkování se někdy může objevit zarudnutí až mírné zatvrdnutí v místě vpichu, zvýšená teplota, případně lehký průběh daného onemocnění. Dítěti dodávejte dostatek tekutin, při větším vzestupu teploty lék proti teplotě, případně kontaktujte lékaře.

JEDNOTLIVÉ DRUHY OČKOVÁNÍ

2 měsíce (od 9. týdne)
Hexavakcína - 1. dávka

3 měsíce
Hexavakcína - 2. dávka
Pneumokok - 1. dávka – nepovinné

4 měsíce
Hexavakcína - 3. dávka
Pneumokok - 2. dávka – nepovinné

5 měsíců
Pneumokok - 3. dávka – nepovinné

11 – 15 měsíců
Pneumokok - 4. dávka – nepovinné

15 měsíců
spalničky, zarděnky,  příušnice - 1. dávka

do 18 měsíců
Hexavakcína - 4. dávka

21 – 25 měsíců
spalničky, zarděnky, příušnice - 2. dávka

5. – 6. rok
záškrt, tetanus, dávivý kašel – přeočkování

10. – 11. rok
záškrt, tetanus, dávivý kašel, dětská přenosná obrna – přeočkování

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články