Váš příběh: Mohu porovnávat, rodila jsem klasicky i císařem

Mám dvě dcery, Anička se narodila v červenci 2009 a Eliška v srpnu 2011. Rodila jsem na porodnickém oddělení nemocnice v Kadani.
Váš příběh: Mohu porovnávat, rodila jsem klasicky i císařem

První porod byl proveden císařským řezem, pro vysoký tlak a klesající ozvy miminka. Nakonec se z toho vyklubala preeklampsie a já byla ráda, že porodní asistentka zmobilizovala doktory a ti rozhodli o císaři. Tenkrát jsem se hodně bála, ale Anička se narodila zdravá v neděli 19. července s mírami 2420 g a 47 cm. Musela se jít ohřát do inkubátoru, takže jsem ji viděla až druhý den po obědě. Ale já sama byla ráda, že jsem…

Měla jsem hrozně vysoký tlak, který se doktorům nedařilo srazit. Už to vypadalo, že mě pro hrozící selhání ledvin odvezou na jipku, ale najednou se to nějak zlepšilo a já byla třetí den od porodu osvobozena od kapačky a konečně mohla mít malou u sebe. Do té doby mi ji nosili jen na kojení. Chtěla jsem moc a moc kojit, a tak začal kolotoč: krmení – odsávačka – krmení – odsávačka. Čtvrtý den od porodu jsem měla mléka na rozdávání a Aničku jsem kojila skoro do dvou let.

Druhý porod s Eliškou byl úplně jiný. V neděli v noci mi praskla plodová voda, bolesti byly hodně slabé, ale do porodnice se má jet do dvou hodin, tak jsme s manželem vyrazili. Bohužel se nic nedělo, proto mi před osmou hodinou ranní dali kapačku s oxytocinem a bolesti se pomalu rozjely. Porodní asistentka říkala, že jsem jako prvorodička, když jsem poprvé rodila císařem, takže jsem se začala otvírat cca 1 cm/1 hodina. Po obědě mi udělali klystýr… Člověk se ho bojí a ono to vůbec nic není… A bolesti se rozjely.

Pořád šlo vše rozdýchávat, ale asi tak kolem 14. hodiny se přidaly bolesti křížové, a ty mi tedy daly zabrat. Jak jsem byla do té doby statečná, tak po hodině křížových bolestí jsem porodní asistentku prosila o něco málo na bolest. Dostala jsem injekci a trochu se ulevilo. Před 16. hodinou si pro mě přišli na vyšetření a najednou mi říkají – tak, a až přijde kontrakce, tak si zatlačte. Já ani nevěřila vlastním uším, přišlo mi to brzy, tak jsme se ještě zasmáli. No tak jsem poctivě tlačila a v 16.42 na nás vykoukla Eliška s mírami 2910 g a 48 cm. Manžel utíkal fotit a já rodila placentu a přišlo šití. A to už jsem byla neskonale šťastná, takže jsem skoro nic necítila. Elišku jsem měla hned u sebe a do pěti dnů nás propustili domů.

Takže kdybych měla srovnávat… Určitě je lepší klasický porod, ta bolest za to stojí a aklimatizace po něm je vlastně okamžitá. Po císaři jste na kapačkách a jakoby taková nepoužitelná.

A porodnici v Kadani nemůžu nic vytknout. Přístup sester i doktorů vás nenechá na pochybách, že vy a miminko jste tu na prvním místě. Při obou pobytech jsem byla maximálně spokojená – kvalitní péče, obětavost, čistota a vlastně i dobrá strava.

A ještě jedna chvála na tatínka, který mi pomáhá, jak jen může, a také na babičku z Krásného Dvora, která mi je neustálou oporou a její rady jsou k nezaplacení.

Lucie Černá

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články