Vánoční mls: Jablka v karamelu

Není to sice cukroví, ale jablka obalovaná v karamelu patří k vánočním svátkům v mnoha zemích světa. U nás to sice ještě není úplně tradiční dobrota, rozhodně však stojí za to ji vyzkoušet a časem se třeba více zabydlí i v českých domácnostech.

Ingredience:

  • 8 malých jablíček (např. odrůda Royal Gala)
  • 400 g třtinového cukru
  • máslo či olej na potření alobalu
  • počet porcí 8
  • silnější špejle nebo dřívka od zmrzliny

Postup:

Do jablek zapíchejte přiměřeně zkrácené bambusové špejle nebo dřívka od zmrzliny tak, aby jablíčko bylo možné držet v ruce a špejle jeho váhu udržely. Do rendlíku vlijte 200 ml vody, přidejte cukr a vařte asi 10 minut tak, aby tekutina zkaramelizovala. Stáhněte z ohně. Ponořte jablka do karamelového sirupu a dejte je na pomaštěný alobal na pět minut vychladnout.

VARIANTA S MEDEM A SMETANOU:

  • 6 menších jablek
  • 250 g cukru krupice
  • 100 ml medu
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • špetka soli
  • kapka vanilkové esence

Postup:

V hrnci promícháme cukr, med, smetanu, máslo a sůl, pomalu přivedeme k varu, promícháme a necháme zakryté pokličkou vařit tři minuty. Odkryjeme pokličku a necháme povařit, dokud směs není zlatohnědá. Stáhneme z plotýnky, přimícháme vanilkovou esenci a necháme trochu zchladnout. Pak jablka máčíme a necháme vychladnout stejně jako v první variantě.

Tip:

Takto karamelizovaná vychladlá jablíčka můžete ještě namočit do čokoládové vrstvy. Rozehřejte si čokolácu a jablíčka v ní namočte stejně jako jste je máčeli v karamelu. Nakonec je ještě dříve než čokoláda ztuhne, můžete posypat oříšky nebo cukrovými ozdůbkami.

Klepněte pro větší obrázek

Tip 2:

Přidáte-li do karamelu ještě červenou potravinářskou barvu, budou vaše jablíčka úplně svítit.

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře