V zimě děti nabalte jako cibuli

Jak obléci dítě ví jistě každá maminka. Jenže na Čechy posledních let neobvyklý mráz a sníh nastolil vážnou otázku, jestli mají děti opravdu oblečení správné. Tak, aby nenastydly, ale ani se moc nepotily.
V zimě děti nabalte jako cibuli
Tělo malých dětí má horší termoregulaci než tělo dospělého člověka. Proto je třeba k oblékání přistupovat s ohledem na tento vývojový deficit. Základní pomůckou pro oblékání dětí v zimě je heslo cibule. Ve světě dnešní módy ji najdeme spíše pod pojmem vrstvení, ale je to vlastně to samé. Prostě v zimě děti oblečte jako cibulku. Bude mu tak teplo a přitom se bude cítit pohodlně. Takže jak na to?

První vrstva chrání proti prochladnutí
Zejména v období, kdy napadne sníh, by měli rodiče věnovat oblékání svých dětí zvýšenou pozornost. Dítě totiž během dne aktivity dost rychle střídá, také se dřív zpotí a snadněji prochladne. Navíc časté přechody mezi mrazem a teplými místnostmi nahrávají vzniku onemocnění. Takže jak dítě v zimě oblékat?
 
Nejdůležitější je zařadit do šatníku funkční prádlo. A platí opět, že je lepší si připlatit za funkční termoprádlo. „Jak se bude v zimě dítě cítit, jak moc bude mít propocené oblečení, závisí právě na používání vhodného spodního prádla - čili první vrstvy, která má odvádět pot, a eliminovat tak prochladnutí,“ říká dětská lékařka Alena Bohdanecká.

Druhá vrstva izolační
Druhá vrstva dětského oblečení musí tepelně izolovat a přejímat vlhkost z první vrstvy. Mohou to být různé fleecové mikiny nebo funkční trička.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Třetí slupka obaluje
Třetí vrstva má být ochranná, aby dítě chránila proti sněhu, větru a mrazu. „Třetí vrstva ovšem nesmí zabraňovat potu, a tím i vzniklé páře, aby odcházela pryč. Vítr odnáší teplo, které si tělo vyrobilo v předchozích dvou vrstvách - proto by tato vrstva - nejčastěji bunda - měla úniku tepla zabránit,“ doplňuje Bohdanecká. U zimních bund a kombinéz je lépe si připlatit za kvalitní materiál nejlépe s membránou, protože nepropustí vlhkost a snadno se nepromáčí. A posledními důležitými doplňky jsou šála, čepice a rukavice. Bez těch by dítě nemělo v zimě vůbec vyjít.

Co na hlavu
Dětská hlava je v zimě ohrožena asi nejvíce. Tělo dítěte má horší termoregulaci než u dospělého člověka Na to by měli rodiče myslet při oblékání svých dětí v první řadě Hrozí záněty dutin nebo uší, proto by měly děti nosit vždy čepici. Při výběru čepice je dobré dát pozor, aby nepadala do očí. Pro malé děti jsou nejlepší tradiční kukly nebo ty s prodlouženou částí v oblasti uší, takzvané ušanky.
 
Šála a rukavice
Šály by měla být z jemného materiálu nejlépe opět fleece, aby dítě nekousala a to si ji nesundavalo. „Platí totiž, že zejména krk by měl být v zimě silně chráněný. Předejde se tak angínám a zánětům průdušek,“ dodává MUDr. Bohdanecká. Rukavice je lepší minimálně v době sněhu pořizovat rukavice s ochrannou membránou, která se nepromáčí.

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články