V kuchyni zdravě a bez chemie!

V kuchyni trávíme spoustu času a k jejímu úklidu používáme množství chemických prostředků, které rozhodně nemusí být k našemu zdraví šetrné, proto vězte, že to jde i přírodní cestou.

Hlavními pomocníky v boji za čistotu v kuchyni nám budou citron, jedlá soda, sůl a ocet. Všechno to jsou čistě přírodní a levná čistidla, která mají abrazivní, čistící a antiseptické vlastnosti.

Univerzální čistič
Univerzální čistič připravíme smícháním 500 ml octa, 250 ml vody a 20 kapek vašeho oblíbeného esenciálního oleje (například citronový, eukalyptový). Směs nalijeme do láhve s rozstřikovačem a používáme všude tam, kde je mastnota a špína. Nastříkejte například na nerezové výlevky, odkapávače, dvířka trouby, myčky, kuchyňské desky, keramické dlaždice apod. Tento čistič nám pomůže nejenom udržet v kuchyni pořádek, ale také jí příjemně provoní.

Pasta z jedlé sody
Tuto pastu připravíte tak, že 5 lžic sody rozmícháte v pěti lžících vody - namíchat můžete samozřejmě libovolné množství dle potřeby. Pastou a hadříkem pak vyčistíte vše, co potřebujete, poté setřete čistým hadříkem a případně doleštíte kůží. A kde všude ji lze použít? Je opět všestranná a tak se hodí k vyčištění vnitřku lednice, odpadkového koše, k odstranění připálenin, různých skvrn a protože není abrazivní, hodí se i pro chromové a hliníkové plochy.

Citron
Citronovou šťávu lze použít na všechny špinavé a zapáchající dřevěné plochy. Účinnější bude, pokud ji smícháte se solí.

Varné konvice
Na varné konvice použijte ocet. Konvici zalijte octem, nechte působit hodinu, pak opláchněte vodou, nalijte do konvice vodu a nechte projít varem.

Prkénko
Oboustranné prkénko používejte tak, že jednu stranu vyhradíte pouze na krájení aromatické cibule a česneku. Pachů a skvrn se zbavíte vydrhnutím citronovou šťávou a solí, nebo ho na noc namočte do octové vody.

Spáleniny a zápach
Pokud vám přeteče mléko na sporák, nasypte na něj sůl, která vsákne zápach. Pokud máte myčku, při každém mytí vložte do košíku na příbory kůru z vymačkaných citronů, zamezíte zápachu. I ledničku můžete udržet bez zápachu, pokud do ní vložíte půlku jablka nebo misku naplněnou práškem do pečiva - měňte po týdnu. Příjemnou vůni vaší kuchyni dodají slupky z pomeranče a citronu, které položíte na teplý radiátor- stejně použít můžete i vanilkový cukr. Připálené hrnce posypte tenkou vrstvou sody, zalijte vařící vodou, nechte působit přes noc a pak vydrhněte.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře