V čem a jak bezpečně koupat miminko

Těšíte se na miminko a pečlivě vybíráte, co všechno budete k jeho péči potřebovat? Už jste vyřešili koupání? Budete mrňouska mýt v kyblíku, vaničce nebo třeba v umyvadle?
V čem a jak bezpečně koupat miminko

Každá máme svůj způsob koupání miminka a není výjimkou, že pomůcky, které jsme si před porodem koupily, nám nevyhovují. Kyblík, který je trendy a na internetu vychvalovaný, se nám pak třeba jeví pro našeho cvalíka těsný, a raději koupeme v umyvadle nebo podložku do velké vany měníme za bezpečněji vypadající malou vaničku. Vyzkoušet můžeme všechno, ale přesto bychom měly především dát na svůj mateřský instinkt a všechny zaručené rady a trendy hodit za hlavu. Sama vyberte způsob koupání, který bude vyhovovat vám i miminku. Je to příjemná a výjimečná chvíle, kdy jste si s děťátkem blízko, tak si ji v klidu a pohodlí užijte. Přesto, abyste si udělala přehled, jsme pro vás jednotlivé způsoby koupání a k tomu potřebné pomůcky vybrali a okomentovali je dle zkušeností maminek.

Koupací kyblík

Klepněte pro větší obrázek

Před několika lety to byl velký hit. Kdo neměl kyblík, nebyl in. Dnes už kyblíkomanie trochu polevila, ale přesto je hodně maminek, které na něj nedají dopustit. „Nemusela jsem dítě nijak zvlášť držet, prostě si tam krásně hovělo samo," říká maminka Monika. Jejímu synovi Kubíkovi se ale stísněný prostor příliš nelíbil, a tak nakonec po několika týdnech kyblík vystřídala podložka do vany. „Mohl cákat a kopat nohama, najednou byl volný a to mu vyhovovalo," dodává Monika.

Výhoda – malá spotřeba vody, stabilita miminka

Nevýhoda – miminko se hůře myje, ne každému dítěti vyhovuje stísněný prostor, neskladnost (v malé koupelně může překážet)

Podložka do vany

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Látkové podložky do větší vaničky nebo do velké vany se používaly už před mnoha lety a jejich popularita vydržela dodnes. Místo vypnuté látky se používá i pěnová a umělá hmota, takže podložka dostala vzhled hodný 21. století. Základ je ale stále stejný. Miminko položíte na podložku, takže má vyvýšenou hlavičku. Musíte ho přidržovat, aby se nepřekulilo nebo nesklouzlo. Jednou rukou je dobré držet miminko za bříško a druhou je můžete umývat. Miminka mají dostatek prostoru pro cákání a pohyb končetin, takže málokdy proti tomuto způsobu koupání protestují. Podložku můžete umístit do dětské vaničky nebo i do velké vany.

Výhoda – prostor pro pohyb končetin miminka, skladnost

Nevýhoda – je třeba miminko přidržovat a musíte se do vany ohýbat, ve vaně spotřebujete víc vody

Vanička

Klepněte pro větší obrázek

Výrobci dětských vaniček se snaží ušetřit maminkám práci i peníze a do vaniček dělají vlisy tak, aby se tam miminko mohlo snadno a bezpečně umýt. Při nákupu to chce trochu fantazie nebo zkušenosti jiných maminek, abyste si dokázala představit, jestli vám dané vlisy budou vyhovovat. Některé se totiž až při užívání ukážou jako nevhodné, protože jsou špatně umístěné, kluzké, takže je dítě těžké ve vaničce bezpečně udržet atd. Lepší variantou se jeví vanička s plochým dnem, do níž umístíte výše zmiňované lehátko. Pokud se rozhodnete pro tuto kombinaci, pak vaničku dobře poměřte, aby se vám do ní lehátko vešlo.

Výhoda – miminko má dost prostoru a může se hýbat, zároveň se dá dobře držet (pokud jsou vlisy tam, kde mají), ušetříte vodu oproti velké vaně

Nevýhoda – vanička je neskladná, a do malé koupelny tedy není příliš vhodná; pokud má vlisy a nevyhovují vám, málokdy se do ní dá vložit lehátko, musíte zpravidla koupit vaničku novou

Sedátko

Klepněte pro větší obrázek

Jakmile je dítě trochu větší a zvládne sedět, pak jej můžete koupat v sedátku do vany. Miminko je stabilní, nesklouzne a má dost prostoru pro pohyb končetin. Větší dítko si tak může klidně hrát s hračkami.

Výhoda – stabilita, možnost hraní

Nevýhoda – nelze použít od narození, hodí se jen do velké vany, takže je třeba větší množství vody než třeba u dětské vaničky

Umyvadlo

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Některé maminky nepoužívají lehátka ani vaničky a své miminko od narození jednoduše koupou v umyvadle. Pokud je dostatečně velké, abyste miminko mohla bezpečně chytit, pak to vůbec není špatný nápad. Uš7?žete pohodlně položit. Nemusíte se bát, že sklouzne, a můžete tak bedlivěji hlídat třeba právě baterii, aby si vodu nepustilo na bříško.

Výhoda – umyvadlo je v příjemné výšce, ušetříte vodu, dítě se snadno drží, při použití ‚koupací kytičky' je to i dostatečně bezpečné

Nevýhoda – samotné umyvadlo je kluzké, pozor na puštění vody miminkem

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články