Úrazy mléčných zubů

Věděli jste, že vyražený dočasný zub se nesmí vracet do zubního lůžka, a že byste při poranění chrupu měli s dětmi vždy vyhledat zubního lékaře? Takových základních rad, jak postupovat při úrazu mléčných zubů, je hned několik.
Úrazy mléčných zubů

„Děti si při úrazech nejčastěji poškodí přední zuby, a to hlavně řezáky, především jedničky. Obvykle v důsledku nárazu nebo při prudkém skousnutí. Obecně platí, že rodiče by měli hned zastavit případné krvácení přitlačením čistého kapesníku na ránu, eventuálně také uschovat úlomky zubů či celý zub a navštívit zubaře," říká stomatoložka Kristýna Krejsová z pražského Zubního centra Ořechovka. „V případě zranění zubů by měl stomatolog vždy zjišťovat, zda nedošlo i k jinému poranění hlavy, čelistí či jazyka. A samozřejmě také vyloučit variantu týrání dítěte," doplňuje vedoucí lékař Zubního centra Ořechovka Robert Vondruška a dodává, že dočasné zuby ovlivňují vývoj čelistí a postavení stálých zubů. „Trauma dočasných zubů se snadno přenáší na stálý chrup a může způsobit trvalé a nápadné deformity."

Zlomeniny a poškození skloviny

Narozdíl od trvalého chrupu nejsou u mléčných zubů tak časté zlomeniny. „U malých dětí je typické spíše posunutí (dislokace) zubu, což je zřejmě dáno pružností kosti jejich čelisti." Pokud je dočasný zub ze svého lůžka posunutý výrazně, zubař by ho měl vytáhnout. Naopak časté bývá u dočasného chrupu odlomení pouze malé části skloviny. „Většinou stačí, když stomatolog zahladí ostré hrany, zub naimpregnuje fluoridovým preparátem, eventuálně ho v případě citlivosti překryje výplní," přibližuje ošetření zubní lékařka Krejsová. I když se zub zároveň trošku viklá, nebývá nutné jej dlahovat k sousedním zubům. Důležité je, aby dítě na postižené straně zhruba 14 dní nekousalo nic tvrdého, dočasný zub se obvykle sám zpevní.

Zaražení a vyražení zubu

Horší situace může nastat při úrazech, kdy je mléčný zub zaražen do kostního lůžka. Hrozí totiž poškození zárodku stálého zubu. Pokud vražený dočasný zub nezasahuje do zárodku stálého zubu, čekáme na jeho opětovné prořezání. „Zaražený dočasný zub většinou opět spontánně prořeže. Pokud se ale rozlomí, je zpravidla nutné ho vytrhnout," upřesňuje stomatoložka Krejsová. „Poraněné mléčné zuby, které v ústech ponecháme, je vždy potřeba pravidelně kontrolovat." A jak postupovat při vyražení dočasného zubu? „V žádném případě se nesmí vracet zpět do zubního lůžka." Při vracení dočasného zubu by hrozilo poškození zárodku stálého zubu a někdy také zhoršené následné prořezávání stálého zubu. Pro trvalé zuby platí jiná pravidla než pro mléčné, ale o tom až příště.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články