Croissanty s nutellou - pochoutka pro víkendovou svačinku
V prvním případě kupovaného těsta je příprava velmi rychlá, v případě doma vyráběného pomalejší, ale zase má své výhody - víte, co jíte.
Množství: 6 kusů Příprava: 35 minut
1 balení těsta na croissanty, 6 lžic nutelly nebo arašídového másla, 1 vejce, plátkové mandle na posypání
Croissant: Víte, že...
- předchůdcem dnešního croissantu je prý rakouský sladký rohlík Kipferl, vyráběný už od 13. století
- spojení croissantu a Francie platí od r. 1839, kdy rakouský dělostřelecký důstojník August Zang založil v Paříži vídeňskou pekárnu, rychle tak vznikla imitace Kipferlu - croissant
- croissant znamená půlměsíc
- od druhé půlky 19. století je považován za standard francouzské snídaně.
Postup: Troubu zapněte na 180 °C. Těsto rozbalte a rozdělte na předkrájené trojúhelníky. Doprostřed každého naneste lžíci nutelly a od širší části směrem ke špičce zarolujte jako rohlík. Položte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby špička těsta byla pod rohlíkem (ten by se jinak rozbaloval). Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí. Podle návodu na obalu těsta pečte asi 20 minut dozlatova.
Těsto doma s láskou vyráběné
1 a 1/2 hrnku vlažného mléka, 1/4 hrnku cukru (nejlepší je poctivý třtinový, dá těstu medovou chuť), 3 a 3/4 hrnku hladké mouky, 14 g instantního droždí, lžíce mořské soli, 340 g másla a 1 vejce
Postup: Smícháte vlažné mléko s cukrem a droždím - necháte vzejít kvásek. Poté ho smíchejte s moukou a solí. Máte-li kuchyňský robot, půjde to rychleji. Jde o to vypracovat velmi jemné a velmi hladké těsto. V robotu jej nechte alespoň 10 minut. Přendejte na vál a ještě několikrát propracujte rukama, můžete přidat trochu mouky, výsledné těsto má být hladké a trošku lepivé. Těsto pak zabalte do fólie (tvarově by se mělo blížit obdélníku o tloušťce 3-4 cm) a nechte jej vychladit v lednici zhruba hodinku.
Tady je videonávod, jak z vychlazeného těsta vykouzlit croissanty.
Poskládejte croissanty na plech, potřete rozšlehaným vejcem, nechte ještě 1,5 až 2 hodiny kynout v teple a pak je vložte do vyhřáté trouby (horkovzduch na 200°C). Pečte 10 minut, barva napoví!