Upečte si Kruchovky – pochoutku z Českého ráje

Kruchovky jsou jednou z gastronomických specialit Českého ráje, ale jen málokde je dnes můžete ochutnat. Vyrábějí se totiž z žitné mouky, se kterou se obtížně pracuje. Pokud jste ale příznivcem zdravého pečiva, můžete si je upéct doma.

Recept na žitné rohlíčky prozradil Jiří Mikula, majitel Pekárny Mikula, která je tradičními recepturami a výrobními postupy v Českém ráji a Pojizeří proslulá a která tuto pochoutku připravuje při speciálních příležitostech.

Věřte, že se vám vynaložené úsilí vyplatí. Za snahu budete odměněni křupavou dobrotou, která je skvělá ke snídani, ale i jako doplněk k sýrům či paštice a dobrému vínu.

Kruchovky z Českého ráje

Ingredience:
• 1kg žitné mouky
• kostka droždí
• 2 lžičky soli
• 2 lžičky cukru
• 1/4 lžičky drceného kmínu
• 2 polévkové lžíce octa
• ½ litru vlažného mléka
• ¼ l vlažné vody
• 1 lžíce řepkového oleje
• asi 1/4l mléka na vlhčení rohlíků
• nemletý mák a hrubou sůl na posypání rohlíků
• sádlo na vymazání plechu

Postup:
Do mísy prosejte mouku, osolte, přidejte kmín, žloutek, kvásek, mléko a olej a vše promíchejte. Vyklopte na pomoučený vál a vypracujte hladké těsto. Nechte na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části, které vyválíte. Z placek vykrájejte trojúhelníky, které stočte do tvaru rohlíků. Posolte, pokmínujte, přeneste na vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě na 150°C dozlatova. Během pečení potírejte mlékem, upečené pak vodou.
www.pekarnamikula.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře