Umíte správně připravit rybu? Několik tipů, kterými nic nezkazíte

Blíží se čas výlovů a s nimi zvýšená konzumace sladkovodních ryb, zejména tradičních kaprů. Ryby by měly být pravidelnou součástí našeho jídelníčku, protože jejich maso obsahuje důležité živiny, vitamíny a minerály, jako například jód nebo fluor.
Umíte správně připravit rybu? Několik tipů, kterými nic nezkazíte

Tyto prvky napomáhají správnému fungování štítné žlázy a krevního oběhu. Fluor navíc vyživuje zubní sklovinu. Lehce stravitelné bílkoviny a málo tuku z ryb dělají skvělého parťáka při dietě. Přesto jsou ryby v Čechách stále opomíjeny, možná i z toho důvodu, že málokdo ví, jak je správně připravit. Umíte zpracovat kapra, candáta nebo pstruha? Přinášíme několik obecných rad, které tvoří základ úspěšného „čarování“ s rybím masem.  

První krok = čerstvost
Zdá se to jako samozřejmost, ale ryby musí být čerstvé. Čím déle je necháte v mrazáku „uležet“, tím více do sebe nasáknou vody. Výsledkem bude rozměklý oběd nebo večeře. Řiďte se přitom známým pravidlem, že rozmražené suroviny je třeba ihned spotřebovat. V žádném případě filety opět nezmrazujte. A podle čeho vlastně poznáte čerstvou rybu? Dobře nakoupíte přímo na sádkách, kde vám ji před očima vyloví a dle přání odborně vykuchají nebo naporcují. Pokud tu možnost nemáte, nevadí. Čerstvé ryby jsou k dostání i v klasických supermarketech. Třeba Kaufland v prosinci startuje tradiční prodeje českých kaprů v kádích. Školený personál vám navíc ochotně poradí s úpravou. Obecně by ale čerstvá ryba měla mít jasně červené žábry, lesklé oko bez známek propadnutí či zakalení a na povrchu sliz. Při vaření klesá ke dnu.

Pryč se šupinami
Šupin se nejlépe zbavíte, když rybu krátce ponoříte do vroucí vody a potom ihned zchladíte v ledové. Škrábat začněte od ocasní ploutve směrem k hlavě, a to tupou stranou nože. Někdo rybu neškrábe, ale stahuje z kůže. Zbavuje se tak cenných látek a vitaminů, které najdete právě v kůži a těsně pod povrchem. Pokud se i přesto rozhodnete kůži odstranit, seřezávejte ji za pomoci pevné vidličky a nože z připravených porcí v úplném závěru zpracování.

Porcování na mokrém
Jestliže se sami pustíte do porcování ryby, pracujte zásadně na opláchnutém prkénku. Suché dřevo totiž saje šťávu z masa.

Nekombinujte s ostatními masy
Rybu nikdy nepřipravujte spolu s jinými druhy masa. Potřebuje specifickou teplotu a způsob úpravy. Nevhodné jsou tedy i parní hrnce, ve kterých uvaříte několik jídel najednou.

Soli není nikdy dost
Nebojte se rybu pořádně osolit. Základem je dostatečný předstih – do solení byste se měli pustit nejméně tři hodiny před samotným vařením. Větší porce proto klidně nechte přes noc nasolené v lednici.

Citrón a mléko – zázrační pomocníci
Díky citronu se zbavíte nepříjemného pachu rybiny a bahnitosti. Kromě toho usnadňuje pronikání soli do masa. Rybinu potlačíte i tím, že filet ponoříte do vlažného mléka.

Kůže naspod
Jestliže se rozhodnete pro přírodní opékání na pánvi, pokládejte filety již do rozpáleného oleje a vždy kůží naspod. Předejdete tak vysušení masa.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články