Umíte číst z plínek?

Pod lupu ve spojení s našimi dětmi jsme ochotní dát cokoli – třeba i obsah plínek, když je třeba. Prozradí se tak totiž mnohé...
Umíte číst z plínek?
Hned na úvod malé varování. Připravte se, že pochybnosti ohledně větříků a bobečků vašeho děťátka nebudete mít s kým sdílet! Zatímco matku to, jak její poklad kaká či nekaká, bytostně trápí, „hovínkové“ řeči ji spolehlivě zbaví všech kamarádek i mužského zájmu v okruhu mnoha kilometrů. Kakací tematika (spolu s nadýmáním) odpuzuje stejně spolehlivě, jako kdyby po vás lezla tarantule. Proto tyto své potřeby „proberte“ teď, s Betynkou.
 
Zelenočerná mazlavá hmota od novorozence (tzv. mekonium neboli smolka)
 
Vypadá hrozivě, jako by váš drobeček chytl nějakou strašlivou břišní chorobu hned v prvních minutách. Ve skutečnosti je naopak vše v nejlepším pořádku. Jde o lepivou teměř nepáchnoucí stolici z doby, kdy se děťátko krmilo pouze plodovou vodou. Mnoho dětí kaká hned po porodu, ale některé si dají načas klidně jeden až čtyři dny. Miminkovské tělíčko vylučuje poměrně ztěžka.
 
Světlejší a kypřejší kakání
Když se dítě zbaví smolky, jeden až dva dny vylučuje takzvanou přechodovou stolici. Na její barvě a konzistenci se projevuje skutečnost, že kojíte.
 
Zlatohnědá hmota s bílými žmolky (připomíná rozmačkané banány nebo míchaná vajíčka) od kojence
Tento „poklad“ produkuje kojenec, živící se zatím výhradně mlékem. Ty bílé tečky jsou nestrávené mléko. Při vyměšování musí miminko hodně tlačit, a tudíž kvůli tomu často i hodně řve. Výsledek někdy skončí i mimo plínku. Stolice z mateřského mléka je poměrně řídká a dítě se s ní může zmazat od hlavy až k patě. Důležité upozornění: řídkost kakání děťátka, které je prozatím jenom „na mléku“, je normální. Nejde o průjem nebo žaludeční infekci. Její nespornou výhodou, na kterou budete s příchodem příkrmů s nostalgií vzpomínat, je, že nepáchne.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Hnědožlutá kašovitá hmota od nekojeňátek
Trávení dítěte krmeného z lahve je potřeba věnovat více pozornosti než u kojeného. Miminko na umělé výživě by mělo kakat nejméně jednou za dva dny. Stolice by měla mít kašovitou konzistenci a hnědožlutou barvu. Pokud je stolice řídká až vodnatá, nejspíš má průjem. Určitě se poraďte s pediatrem. Stran nadýmání jsou na tom nekojeňátka stejně jako kojeňátka.

Do zelena...
S přechodem na masité a zeleninkové příkrmy se připravte z kraje na tekutější, různými barevnými odstíny hrající podobu. Brzy stolice ztuhne a začnete se pro změnu setkávat s tužšími „bobečky“.

Páchne a vypadá jako u dospělých
Příjem pevné stravy signalizuje, že mimino přešlo do kategorie batolete. S pevnou stravou se stolice batolete ustálí v takřka dospělé podobě – včetně odéru. Sledujte její pravidelnost, a pokud dítě nekaká, mělo by více pít.

A ještě něco navíc
Jak často mimika kakají?
Kojené děti kakají podle motta: jakmile shora něco přijde, musí to spodem ven. Je tedy úplně normální, pokud kojenec kaká šestkrát až osmkrát denně.
 
Co když miminko kaká jednou za několik dnů? Má zácpu?
Ne. Pokud je čilé a netrápí ho nadýmání, je v pořádku, že nekaká tak často. Bříška a střeva plně kojených děti reagují různě, ale nemusíte si dělat starosti.
 
Má na stolici kojence vliv, čím se stravuje matka?
Stolice miminek se mění podle skladby i množství stravy matky. Sníte-li li pět banánů nebo tři tabulky čokolády, bude mít zácpu. Čerstvý jablečný mošt mívá opačné účinky. Zajímavé následky má i červená řepa... 
 
Text: Jana Trnková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články