Umělé oplodnění: Cesta k miminku

První dítě ze zkumavky se narodilo v roce 1978. Od té doby přišly na svět miliony podobně počatých dětí a medicína se posunula o hodně dál. K oplodnění dnes stačí jedna jediná spermie - a ještě může být poškozená.
Umělé oplodnění: Cesta k miminku

Asi 10 - 15 % párů zůstává podle statistik nedobrovolně bezdětných. O neplodnosti hovoříme jako o neschopnosti otěhotnět nejméně po jednom roce pravidelného pohlavního styku. Po této době se již doporučuje začít s vyšetřováním obou partnerů. Příčina neplodnosti bývá v 35 % na straně ženy, v 25 % na straně muže, 25 % se na ní podílejí oba partneři a v 5 % zůstává nevysvětlena.

K nejčastějším příčinám sterility u žen patří hormonální poruchy a neprůchodné nebo poškozené vejcovody. Méně často se pak setkáváme s určitými poruchami děložního hrdla či dělohy. U muže se ve většině případů jedná o poruchu tvorby spermií.

Vyšetření neplodnosti
Neplodnost je vždy záležitost celého páru. Účelem vyšetření sterilního páru je najít příčinu neplodnosti a následně určit vhodný způsob léčby. Vždy se postupuje od vyšetření jednodušších nerizikových k vyšetřením složitějším a náročnějším. Základní vyšetření provádí gynekolog, složitější pak specialista zabývající se léčbou sterility. Vyšetření začíná pohovorem s oběma partnery a jeho součástí je i podrobná anamnéza (tedy tzv. předchorobí).

Světová zdravotnická organizace považuje neplodnost za závažný problém a chápe ji jako nemoc. Podle expertů může být - po psychické stránce - stejně stresující jako třeba AIDS či rakovina. Ostatně i léčba je psychická zátěž. Stále se na něco čeká - na to, jak dopadne každý z celé řady nutných kroků.

Úspěšnost početí je v těchto případech ovšem poměrně vysoká: dosahuje 30%, což je mimochodem více než při příležitostném nechráněném pohlavním styku. Lékaři totiž kvůli větší šanci na úspěch přenášejí ze zkumavky do dělohy více embryí. Díky tomu se také zhruba ve čtvrtině případů rodí dvojčata.

Od prvního dubna však začal platit zákon, který upravuje podmínky pro umělé oplodnění. Ženy, které jej podstupují na pojišťovnu, se budou moci rozhodnout: nově budou mít zaplacené čtyři cykly umělého oplodnění místo tří, ale jen pokud jim lékaři vpraví do těla jedno jediné embryo. Nebo mohou dostat zaplacené tak jako dříve tři cykly s tím, že pokud to lékaři uznají za vhodné, zvýší šanci na těhotenství uložením dvou embryí do těla ženy. To vše platí v případě, že se žena dostane do léčebného cyklu před svými 39. narozeninami. Po této době jí už pojišťovna umělé oplodnění nehradí.

Cena jednoho cyklu činí asi 35 tisíc korun, ale dle typu a množství použitých léků či náročnosti některých laboratorních technik může být i výrazně vyšší. Léčebný cyklus lze opakovat nejdříve za tři měsíce.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články