Učení z knih může probíhat i zábavnou formou

Kvalitní doplňkové učebnice dětem pomáhají už v předškolním věku. Lépe se rozmluví, snadněji se budou učit číst a při společném čtení si užijete spoustu zábavy.
Učení z knih může probíhat i zábavnou formou

Kolem začátku školního roku stoupá zájem o doprovodné učebnice víc než čtyřnásobně. Prvňáčkům zpříjemní hravé publikace vstup do školních lavic, starším dětem pomůže odborná literatura v přípravě na přijímačky a k celkově dobrému prospěchu.

Jak podpořit zdravý studijní vývoj dítěte, usnadnit jeho školní přípravu a co nezanedbat u prvňáčků? Díky kvalitním učebnicím mohou mít rodiče o starost míň.

Už děti v předškolním věku lze učit lepší výslovnost, stimulovat jazyk a posilovat schopnost naslouchat pomocí říkadel, básniček a písniček, které jsou dostupné v knižních vydáních. Čtení nahlas podporuje dětskou představivost i blízký vztah k rodičům. K tomu, aby si děti knihy oblíbily, je třeba začít barevnými publikacemi s obrázky a minimem vět. Až později, jak instruuje nezisková organizace Celé Česko čte dětem, postupně vybírat náročnější tituly s delším textem.

„Mezi nejžádanější učební publikace pro předškoláky a prvňáčky patří soubor logopedických říkadel, písniček a her Žežicha se neříká a Dyslexie -Texty a hry pro děti s dyslexií, jež učí děti číst zábavnou novou metodou,“ jmenoval oblíbené tituly spolumajitel Nakladatelství Fragment Pavel Nýč. „S takzvanou genetickou metodou čtení, tedy hláskování, což je přirozené vývoji dítěte, pracuje edice tří knih Začínám číst – v každém dalším dílu je text náročnější. Pokročilé děti pak určitě pobaví kniha Malované čtení, která některá slova ve větách nahrazuje ilustracemi,“ doplnil Pavel Nýč.

Klepněte pro větší obrázek

Výbava školáka však nekončí jen učebnicemi. V nabídce knihkupectví jsou dnes už také pestrobarevné samolepky, štítky na sešity, deníčky, diáře, omalovánky a vystřihovánky, zkrátka vše, s čím prvňák mezi vrstevníky nemůže selhat. „Moderní učebnice, i ty doplňkovější, jsou oproti svým předchůdkyním mnohem živější, zábavnější, používají současný jazyk a texty. Také cvičné příklady odpovídají ze současnosti,“ popsal Pavel Nýč a potvrdil, že dnešní nabídku učebnic a naučné literatury s tou, kterou si pamatuje většina rodičů, nelze srovnávat.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články