Tvářička jako ze žurnálu – i v zimě

Červená líčka prý dobré zdraví značí. Zarudlé flíčky na pokožce ale signalizují něco úplně jiného. Víte, jakou péči potřebuje nechráněná pokožka miminka?
Tvářička jako ze žurnálu – i v zimě

Mazat, mazat, mazat! Ale čím, abychom citlivé, tenké a propustné kůžičce čerstvých miminek spíš neublížili? Podle odborníků bychom měli používat zásadně jen hypoalergenní kosmetiku bez parfemace. Jednotlivé složky parfémů totiž mohou projít nezralou kožní bariérou a vyvolat alergickou reakci. Na co bychom si měli ještě dát pozor, nás upozornila MUDr. Lenka Páralová z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Chlad, vítr a mráz
Letní ochranu před slunečními paprsky už většina z nás ovládá na jedničku, ale jak si poradit se zimními nástrahami – chladem, větrem a mrazem? Právě v takovém počasí se pokožka obličeje snadno vysuší, a proto je nutné před procházkou venku obličejíček promazat ochranným krémem na bázi voda/olej, vhodné jsou tzv. zimní krémy. Jestli jste zvyklá proti suché pokožce bojovat hydratačním krémem, pak na to v souvislosti s dětským obličejem a zimou zapomeňte. „Hydratační krém ani svým vysokým podílem vody nezabrání vysušování pokožky, proto je lepší používat ochranné přípravky s nižším obsahem vody, tedy tzv. mastné krémy,“ vysvětluje lékařka.

Sliny dráždivky
Nejčastější „vadou“ na kráse pokožky našich mrňousů jsou hrubé zarudlé koláče kolem pusinky. Na svědomí je mají sliny, jejichž intenzita zvláště v období růstu zoubků připomíná vodopád. „Díky své vazkosti sliny ulpívají na kůži, a proto poměrně snadno dojde k rozmokvání pokožky a jejímu podráždění. K tomu přispívají i enzymy a další látky obsažené ve slinách,“ říká dermatoložka a dodává, že takto podrážděná pokožka je náchylnější k infekcím, a proto je potřeba ji chránit.

Pozor na dudlík
Nejvíc slinami trpí pokožka pod ochranným kroužkem dudlíku. Proto je dobré šidítka vybírat i podle tvaru kroužku. Mnozí výrobci na ochranu kůže kolem pusinky pamatují a plošky kroužků výrazně odlehčují. Větší či menší dírky v kroužku tedy nejsou jen záležitostí moderního designu.

Jak útoku slin zabránit?
Produkce slin má své opodstatnění, a tak prevence spočívá v efektivní ochraně před jejich účinky. Už podrážděná místa je pak třeba správně ošetřit. „Obličej miminka bychom měli omývat vodou nebo micelárním roztokem a pak jej ošetřit tzv. ochranným krémem typu voda/olej, který na kůži vytvoří mastnou vrstvu bránící dalšímu dráždění. Použít můžeme například Bepanthen mast, Infadolan mast nebo ABCDerm Perioral,“ radí lékařka.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články