Trhání mandlí? Bez obav!

Kdo v dětství zažil nepříjemné trhání mandlí, ten chce své dítě od podobného zákroku uchránit. Někdy ale není jiná možnost a je dobré vědět, že dnes už je leccos jinak.
Trhání mandlí? Bez obav!

Nosní mandle může někomu připadat zbytečná a problematická jako například slepé střevo, ale chyba lávky. Nosní mandle je důležitou součástí imunitního systému a bariérou pro možnou infekci vstupující do těla nosem nebo ústy, a proto není radno ji brát na lehkou váhu.

Příznaky

„Jedním z příznaků zvětšené nosní mandle je opakovaný středoušní zánět," vysvětluje specialista v oboru ORL MUDr. Jiří Vaverka. „Zvětšená nosní mandle blokuje nos, takže dítě ‚mluví' nosem, mívá časté rýmy a dýchá ústy. V noci se mu špatně dýchá, takže chrápe a často se budí." Pokud některou z těchto potíží vaše dítě trpí, pak je třeba o odstranění mandle vážně uvažovat. Pokud by se tak nestalo, může dojít až k oslabení růstu a vývoje dítěte nebo k omezení sluchu. Kdo s dítětem prožívá časté záněty středního ucha a lékař mu odstranění mandlí doporučí, ten by váhat rozhodně neměl. Máme-li to vzít právě z pohledu bolestivosti, pak je trhání mandlí proti zánětu středního ucha procházkou růžovou zahradou.

Odstranění

Obavy z bolestivosti zákroku opravdu nejsou na místě. Dítě je totiž během něj v celkové anestezii. Pravda, probuzení pak prožívá každý jinak, někdo bez jakékoli bolestivosti, jiný může například zvracet, ale potíže rychle pominou a za pár hodin už si většina dětí hraje jakoby nic. Léků na zmírnění následných obtíží je dostatek, a tak se nebojte personál požádat o radu a pomoc. Rozdíl mezi jednotlivými pracovišti, kde odstranění mandlí provádějí, není ani tak v technice zákroku (většinou se postupuje stejně), ale v délce hospitalizace. Zatímco některé maminky mluví o třech dnech v nemocnici, jiné šly s dětmi ještě ten den domů. „Pár hodin po narkóze musí dítě zůstat v nemocnici, abychom si byli jisti, že se neobjeví žádné problémy, a to spíše s narkózou než se zákrokem samotným," vysvětluje MUDr. Vaverka. Záleží tedy na daném pracovišti, jak dlouhou hospitalizaci vyžaduje, a pokud s jimi stanovenou dobou nesouhlasíte, zkuste se jednoduše poohlédnout jinde. Oproti letům dříve minulým máte možnost volby, tak ji využijte a najděte pro sebe a své dítě to nejlepší.

Rekonvalescence

Po odstranění mandlí lékaři doporučují držet dítě alespoň týden v klidu, stranou od dětského kolektivu, aby nepřišlo do styku s nákazou. Stravu je v prvních dnech lepší podávat tekutou a nedoporučuje se cca čtrnáct dní plavat. Žádné větší komplikace se většinou nedostavují. Jak je tedy vidět, není třeba se trhání mandlí bát. Staré strachy nechte doma, vaše dítě to s pomocí moderní medicíny určitě zvládne na výbornou.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články