Třetina Čechů potřebuje hlídat děti jednou týdně

Jak jste na tom s hlídáním dětí? Zvládnete to vlastními silami nebo využíváte pomoci prarodičů a chův? Z průzkumu, který provedl mezi rodiči dětí v mladším školním věku výrobce sirupů pro celou rodinu, značka Jupí, vyplývá, že více než třetina Čechů potřebuje pohlídat děti minimálně jednou týdně.
Třetina Čechů potřebuje hlídat děti jednou týdně

Bez rodičů se nejčastěji ocitají děti v Praze. V průměru minimálně jednou týdně je potřebuje pohlídat téměř polovina pražských rodičů. Každý devátý Pražan pak potřebuje své děti pohlídat dokonce častěji než 10x měsíčně, tzn. v průměru minimálně každý třetí den. V tuzemsku jsou v tomto ohledu oproti ostatním regionům jasnými „vítězi". „Pozitivním zjištěním vyplývajícím z průzkumu je, že se u nás najde stále vysoké procento rodičů, kteří potřebují pohlídat své děti jen velmi výjimečně a není to u nich na běžném týdenním pořádku," říká Alena Procházková, senior brand manažerka značky Jupí. U starších rodičů kolem padesátky zaznamenal průzkum tento stav dokonce v nadpoloviční většině případů. K té se blíží také rodiče se základním vzděláním či výučním listem. Naopak středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaní rodiče potřebují děti pohlídat výrazně častěji.

Prarodiče – volba číslo 1

Dostanou-li se Češi do situace, ve které potřebují pohlídat děti, první, na koho se obrátí, jsouKlepněte pro větší obrázek jednoznačně nejčastěji prarodiče dětí. Dědeček nebo babička hlídají nejčastěji děti více než 70 % rodičů. Jasnou první volbou jsou ve městech i na vesnicích, logicky méně jejich služeb využívají pouze rodiče, kteří jsou sami již v pokročilejším věku. To, že se snaží svěřit hlídání dětí do rukou rodiny, potvrzují i další závěry průzkumu. Nevyužívají-li Češi z nějakého důvodu nejvíce služeb prarodičů, jsou to právě ostatní členové rodiny, kteří hlídají nejčastěji. V menší míře se již rodiče spoléhají na své kamarády či sousedy.

Vzácné chůvy

Již dobrých pár let funguje i v Česku placené hlídání dětí. Ať už se jedná o agentury, které tyto služby zprostředkovávají, nebo o samostatně si přivydělávající studenty, zdá se, že rodiče k této alternativě přistupují pouze v případech, kdy nemají žádnou jinou možnost. Svědčí o Klepněte pro větší obrázektom i fakt, že 14 % Čechů již tuto možnost někdy vyzkoušelo, ale pouze něco málo přes 1 % jich využívá tuto cestu ze všech nejčastěji. Jednoznačně nejvíce pokročili v tomto směru pražští rodiče, kterých placené hlídání vyzkoušelo už téměř 30 %.

Bez dětí za prací i za zábavou

Průzkum odhalil, že nejčastějším důvodem potřeby využít hlídání dětí, jsou pracovní povinnosti (61 %). Jako hlavní důvod je přitom uvádí výrazně více mužů (69,3 %) než žen (54,1 %). Nejen práce je však důvodem k využití hlídání dětí. Druhým nejčastějším argumentem jsou podle průzkumu volnočasové aktivity jako sport či kultura. Ty jsou primární příčinou k využití hlídání dětí pro 23 % rodičů. Zajímavé je, že vlastní volný čas stojí mezi rodiči a jejich dětmi především v Praze. V hlavním městě je sice převaha rodičů, kteří potřebují pohlídat děti kvůli práci, více než třetina jich ale využívá hlídání také proto, aby měla prostor na své vlastní zájmy a aktivity. Ještě pečlivěji si střeží vlastní volný čas vysokoškolsky vzdělaní rodiče, kterých ho uvádí jako hlavní důvod, proč využívají hlídání dětí, 47 %. To je dokonce více než podíl rodičů, kteří si nechávají hlídat děti kvůli pracovním povinnostem.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články