Maminka.czZdraví

Trápí vás atopický ekzém? Možná vám pomůže moře

Atopický ekzém a alergie trápí čím dál více dětí. Jde o vleklá onemocnění s nepříjemnými projevy. Velmi často i ovlivňují psychiku celé rodiny. V zimě se onemocnění zhoršuje, avšak přes léto potíže často vymizí. Ještě více můžete projevy nemoci zmírnit pobytem u moře.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Atopický ekzém je nejčastější kožní onemocnění. V Česku lékaři ročně konstatují diagnózu atopický ekzém asi u patnácti tisíc kojenců. U dětí do 15 let je to pak už více než desetinásobek. Celkově statistiky udávají, že atopický ekzém znepříjemňuje život 260 tisícům lidí starších 16 let. Další nepříjemnou kožní nemocí – lupénkou - trpí přes tři sta tisíc lidí.

Výskyt atopických chorob se podle slov dermatoložky Evy Vernerové z Motola stále zvyšuje, ať jde o ekzém, alergickou rýmu či astma, jež v sebe někdy v průběhu života přecházejí. To pak bývá nazýváno alergickým pochodem (atopic march).

Co je příčinou atopického ekzému?

„Bohužel to zatím není známo; předpokládá se, že jde o mozaiku různých příčin. Může se jednat například o genetickou predispozici, změnu profilu chorob, ovlivnění očkováním a antibiotiky, změnu stravovacích návyků, stres, aditiva v potravě, kvalitu prostředí,“ vyjmenovala Vernerová.

Atopický ekzém: Svědivé trápení

Jedno z vysvětlení nárůstu výskytu těchto potíží přinášela tzv. hygienická hypotéza; ta zjednodušeně říká, že čím je naše prostředí čistší, tím více jsme alergií ohroženi, protože imunitní aparát je naprogramován tak, že tělo brání. Nemá-li proti čemu bojovat (díky očkování, antibiotikům, čisté vodě….), napře úsilí proti neškodným cizorodým látkám, jako jsou pyly. „Tato teorie už ovšem zase byla vyvrácena – nicméně něco málo na ní určitě také je,“ upozornila lékařka.

Pupínky jsou jinde

Atopický ekzém se vyskytuje na místech „netradičních“ (z řeckého atopos = mimo obvyklé místo), třeba na vnější straně stehýnek, nártech nohou, tvářích, za ušima, při těžších formách je rozesetý po celém tělíčku. „Obvykle ekzém nejvíce trápí děti koncem prvního roku života.

Pak se často zmírní a ve školním věku přechází do lehčí formy. Ložiska bývají umístěna především v záhybech kůže (lokty, podkolenní jamky),“ upřesňuje dermatoložka. Diagnostika atopického ekzému spočívá v důkladné anamnéze, vyšetření ložisek a vhodné – ale nikoli nezbytné – jsou i laboratorní testy.

Zima znamená problémy

Chladné počasí znamená pro statisíce lidí s těmito kožními onemocněními nepříjemné období. V zimním období se projevy kožních nemocí zhoršují. Může za to chladné a vlhké počasí, které kvůli roztočům a alergenům znamená silné projevy. Vliv mají také suché místnosti a teplé oblečení. V zimním období se proto doporučuje pravidelně větrat a dbát na úklid.

Navíc se v řadě domácností mohou kvůli vlhkosti objevit plísně, a ty atopikům také nesvědčí. Takže na místě je zbavit byt plísní. Postižené místo "vysavujte" a poté důkladně opláchněte vodou.

Problematické období však brzo skončí a jarní a letní počasí znamená pro atopiky úlevu a zmírnění obtíží.

Co pomáhá?

Máte-li doma dítě s atopickým ekzémem, vězte, že každodenní rituály zde platí mnohem více než při běžné péči. Není to jen o mazání a promašťování kůže, vždy jde samozřejmě i o celkový režim.

Máte doma atopika? Poradíme vám, jak se starat o jeho pokožku

„Úplně předcházet atopickému ekzému se asi nedá. Ale pomáhá pravidelný režim, používání dobře vymáchaného bavlněného prádla, časté přebalování, adekvátní oblékání, omezené omývání suché kůže, částečné promašťování, úprava stravy, dostatečná hydratace nejen kůže, ale i dostatek nápojů – především vody. Někdy je zapotřebí předepsat léky zamezující přílišnému svědění,“ upřesnila lékařka.

Blahodárné účinky moře

Většina atopiků také přísahá na blahodárné účinky moře a slaného vzduchu. „Můj syn Vojta je silný atopik. Dvakrát jsme spolu byli díky Rotariánům na měsíc u Mrtvého moře a strašně se mu kůže zlepšila. A to se v něm ani nekoupal, stačilo k tomu řízené slunění a klima. Od návratu používáme kortikoidy jen velmi ojediněle,“ pochvalovala si účinky pobytu u moře maminka Vojty Zuzka.

Atopikům totiž velmi svědčí slaná voda, vysoká vlhkost a prosolenost vzduchu a také častější se opalovaní, které ekzém uklidní. Je to vlastně efekt, který se v našich zeměpisných podmínkách snažíme simulovat UV zářením. Navíc, to, že se o dovolené zklidní režim, má též pozitivní vliv

Proto pokud nyní přemýšlíte nad letní dovolenou, přemýšlejte o objednání pobytu u moře. Ještě stále můžete využít slevy tzv. First Minute, za včasné objednání zájezdu. Můžete se také poradit s ošetřujícím lékařem, které moře vám doporučí. Ne všechna jsou totiž vhodná pro každého. 

Pokud chcete, aby byl pobyt u moře zdravotně prospěšný, je lepší volit dlouhodobější pobyty. Lékaři většinou doporučují alespoň tří týdenní pobyt, protože je třeba počítat s aklimatizací. Obecně se dá však říci, že čím delší pobyt u moře, tím déle trvá zlepšení zdravotního stavu. 

Některé zdravotní pojišťovny či nadace tyto léčebné pobyty samy organizují. Právě nyní je čas, kdy probíhá výběr malých pacientů. Informujte se na tuto možnost u své pojišťovny sami.

Při zpracování článku byl využit text z časopisu Moje zdraví

Témata: Zdraví, Atopický ekzém, Alergie, Moře, Dostatečná hydratace, Pravidelný režim, Týdenní pobyt, Slaná voda, Kožní nemoc, Letní počasí, Postižené místo, Vysoká vlhkost, Mrtvé moře, Proso, Vaš, Chladné počasí, Teplé oblečení, Ekzém, Nepříjemné období, Zdraví na Heureka.cz