To je normální! Co vás u miminek možná překvapí

Kolem miminek se děje spousta věcí, nad kterými zkušené mámy mávnou rukou. Pokud ovšem řešíte nějaký problém poprvé, můžete znejistět. Poradíme vám, kdy zůstat v klidu.
To je normální! Co vás u miminek možná překvapí

Neustále blinká

Bát se o zdraví dítěte je přirozené, zvlášť když je pro vás všechno nové. Spoustu věcí si přečtete dopředu, přesto vás může zaskočit situace, s níž nepočítáte. „Nemám v povaze běžet s každým pupínkem k pediatrovi, ale synovo neustálé zvracení mě překvapilo. Nevěřila jsem, že je normální, když se vám dítě poblinká po každém kojení a ještě několikrát mezi jídly. Ale doktor mě uklidňoval, že tohle období jednou přejde. Měl pravdu, po pátém měsíci byl klid,“ říká třicetiletá Blanka, matka půlročního Matěje.

Po jídle si občas ublinkne každé dítě, u kojenců je to zcela běžné. Když se miminko narodí, nemá dovyvinutou záklopku mezi jícnem a žaludkem a žaludeční obsah se tak často neudrží na místě. Během několika měsíců se vše napraví. Zvracení však může mít i jiné příčiny - třeba s dítětem nešetrně manipulujete, v tom případě je třeba být opatrnější. Anebo při jídle polyká vzduch. Zkuste jej krmit v kratších intervalech, aby nepilo hltavě, a při jídle je nechte alespoň dvakrát odříhnout.

Máte strach, aby dítě při blinkání postupně nevyhodilo ze žaludku celou porci? Udělejte pokus: podložte dítě čistou látkovou plenkou a po jídle budete mít přehled, kolik toho vyblinkalo. Pravděpodobně zjistíte, že znečištěná plocha je podobná, jako byste na plenku vylila pár lžic vody. Zbystřete ovšem, pokud dítě zvrací obloukem (objevuje se to u kojenců od 3 měsíců), takové zvracení může být známkou nemoci.

Chce často pít

Odnášíte si domů novorozence s tím, že je třeba ho kojit po třech hodinách. Možná to tak v porodnici vycházelo, jenže po čase přijde změna - miminko chce pít častěji. Bojíte se krmit ho dřív, protože vás lékaři varovali, že se může přejídat a bude ho bolet bříško.

A navíc nemusí plakat zrovna hlady… Nebojte se, že hlad nepoznáte. Stačí miminko pozorovat, jak se projevuje. Pokud se hladově přisává a po nakrmení je spokojené, potřebuje zkrátit interval. Kojte ho, jak si řekne. Nikde není psáno, že tři hodiny jsou jediný správný interval, každé dítě je jiné a vy taky nemáte hlad pokaždé ve stejný čas. Pokud je dítě spavé a občas zaspí dobu krmení, opět vycházejte z toho, jak prospívá a jak se projevuje. Když je zdravé, spokojené a přibývá na váze, není nutné měřit čas a dítě budit.

Nemá stolici několik dní

Tohle byl případ naší tehdy dvouměsíční dcery a pamatuji si, že jsem po týdnu nevydržela a konzultovala situaci s pediatrem, který se smál: „Mám tady rekordmany, kteří to dotáhli až na dvacet dní.“ Když je dítě plně kojené a netrápí ho nadýmání, je několikadenní prodleva ve vyprazdňování normální. Kojenec totiž dokáže mateřské mléko strávit beze zbytku. Situace se mění, když dítě pije umělé mléko, tam je třeba věnovat trávení větší pozornost a stolice by se měla objevit alespoň jednou za dva dny.

Neustále kýchá

Miminko se po narození musí přizpůsobovat okolnímu světu, v němž ho dráždí prach a suchý vzduch. Jeho nosní sliznice je příliš citlivá, a tak reaguje kýcháním, které není předzvěstí rýmy, jak se některé maminky mylně domnívají. Nemusíte se obávat ani vrnění a chrochtavých zvuků, které novorozenec vydává, časem bude nejspíš i chrápat.

Nepřibírá podle tabulek

„Když byly naší prvorozené dceři tři měsíce, vážila 4200 gramů - přesně o kilogram více, než když se narodila. Kamarádka měla stejně starého chlapečka, který za stejnou dobu přibral přes tři kila a vážil 6500 gramů. Obě děti byly kojené, obě navštěvují stejného pediatra a u obou lékař při tříměsíční prohlídce konstatoval, že je všechno v pořádku,“ vypráví trojnásobná matka Zdeňka.
Tabulky jsou totiž jedna věc, tělesná konstituce druhá. Důležité je nesrovnávat dítě s ostatními, a pokud nemusíte miminko vážit kvůli zdravotním komplikacím, nedělejte to ani krátce po návratu z porodnice. Jakékoli odchylky vás můžou stresovat, ačkoli není důvod k obavám.

Osype se v šestinedělí

Na obličeji dvou- až čtyřtýdenního miminka často vyskáčou
pupínky, jako by dítě právě přišlo do puberty. U chlapců je průběh o něco těžší. Novorozenecké akné vzniká vlivem androgenů (hormonů), které projdou placentou a působí na mazové žlázky. Neléčí se, vymizí obvykle do 8. měsíce věku.

Dalším častým kožním problémem jsou odlupující se šupinky ve vlasech, jejichž příčinou je nadměrná činnost mazových žláz po narození. Nevypadají hezky, ale během několika týdnů až měsíců také vymizí. Postižená místa umývejte dětským šamponem, promazávejte a šupinky vyčesávejte jemným kartáčkem.

Nechce spát

V knížkách se píše, že novorozenec prospí denně skoro 20 hodin, vaše miminko je přitom často vzhůru a někdy si hodně popláče? Po narození děti nerozeznávají den a noc, proto jsou schopné bdít i uprostřed noci. Teprve koncem šestinedělí se noční spánek začne prodlužovat. Berte to tak, že pro vaše maličké je příchod na svět velká změna, na kterou může reagovat citlivě -třeba častým pláčem. Nejvíc pomůže blízký kontakt a po pár týdnech nastavení režimu, díky němuž dítě ví, co se bude dít a kdy je čas spánku.

Dobrá zpráva zní: Běžné mimi obtíže časem odezní.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články