Tipy na dobré příkrmy - vhodné při celiakii

Často nám píšete, že nevíte, co svému miminku připravit k jídlu. O zajímavé recepty se s vámi podělí odbornice na výživu Pavla Momčilová.
Tipy na dobré příkrmy - vhodné při celiakii
Zeleninová polévka se špenátem
1 porce:
1 hrnek vody
několik lístků špenátu nebo mladých kopřiv
brambor
kousky různé základní zeleniny (mrkev, červená řepa, petržel)
3 kapky oleje
1 polévková lžíce jemných ovesných vloček
 
Zeleninu a brambor očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a vaříme doměkka. Do vroucí polévky přidáme nadrobno nakrájený očištěný špenát, hned odstavíme, přikápneme kvalitní olivový olej, vsypeme 1 polévkovou lžíci jemných ovesných vloček a rozmixujeme.
Obměna: na zahuštění můžeme použít také jinou předem uvařenou obilninu nebo další obilné vločky. Ty však v polévce nejméně 5 minut povaříme.

Bramborová kaše s cuketou
1 porce:
2 malé brambory
sušené kojenecké mléko (pro větší děti může být kravské nebo kozí)
1 malá cuketa (nebo jiná tykev)
strouhaná mrkev
řeřicha
pár kapek oleje
 
Připravíme hustší bramborovou kaši. Dobře omyté brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, vidličkou rozmačkáme a s mlékem nebo horkou vodou za přidání sušeného mléka ušleháme. Ještě do horké kaše vmícháme najemno nastrouhaný kousek oloupané a omyté cukety nebo jiné tykve. Můžeme přidat kousek najemno nastrouhané mrkve a ochutit řeřichou. Přikápneme olej a promícháme.

Strouhaná jablka s jáhlami a jogurtem
1 porce:
1 jablko
3 polévkové lžíce vařených jáhel
bílý jogurt
případně troška přírodního cukru
 
Jablíčko nastrouháme najemno, přidáme k němu jáhly a trochu kvalitního bílého jogurtu. Zamícháme a podle chuti případně trošičku osladíme.

Jemný krém z kukuřičné krupice
3 porce:
5 polévkových lžic kukuřičné krupice
2 hrnky vody
2 velká jablka
případně přírodní cukr
 
Kukuřičnou krupici na hodinu namočíme do vody, potom za stálého míchání vaříme 10 minut. Přidáme nakrájená oloupaná jablka a rozmixujeme. Jablíčka můžeme do kukuřičné kaše také nastrouhat. Krém můžeme (ale nemusíme) trošku osladit.
Obměna: můžeme přidat 2 polévkové lžíce jogurtu nebo (pro větší děti) tvarohu. Krém je pochopitelně možné ochutit dalším ovocem.

TIPY PRO ZPESTŘENÍ JÍDELNÍČKU PŘI ALERGII na bílkoviny kravského mléka, sójové bílkoviny a při celiakii

Jablečný příkrm
1 porce:
V hrnci pod pokličkou podusíme asi 5 minut 100 g zralých nakrájených jablek
 
Plátky jablek pak rozmačkáme na kaši a smícháme s 30 g kaše Nestlé Sinlac. Je-li to nutné, jemně přisladíme a ředíme vodou, ve které jsme jablka vařili.
Vhodné pro děti od ukončeného 4. měsíce věku, pokud jsou již přikrmovány.

Bramboráčky
1 porce:
250 g kaše Nestlé Sinlac smícháme se 150 g margarínu bez mléčné syrovátky. Osolíme a zpracujeme s 200 g uvařených a rozmačkaných brambor. Vyválíme 1/2 cm tlusté těsto a 2x, 3x přehneme. Při posledním válení připravíme těsto o tloušťce 1 cm a vykrájíme malé placky. Potřeme roztaveným margarínem a v předehřáté troubě (180 °C) upečeme dozlatova. Vhodné pro děti od ukončeného 8. měsíce věku.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články