Tipy na dobré příkrmy - salátová polévka

Často nám píšete, že nevíte, co svému miminku připravit k jídlu. O zajímavé recepty se s vámi podělí odbornice na výživu Pavla Momčilová.
Tipy na dobré příkrmy - salátová polévka
Jarní polévka
1 porce:
1 hrnek vody
kousek nového bramboru
jarní zelenina ze zahrady (hrášek, mrkev s natí, petržel s natí, hlávkový salát)
3 kapky oleje
 
Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme nadrobno a vaříme s celou natí 5 minut. Před odstavením vyjmeme natě, do vroucí polévky přidáme omytý a nakrájený list hlávkového salátu, jemně nastrouhaný kousek mrkve, hned odstavíme, přikápneme olej a rozmixujeme. (Do jednoho roku raději nesolíme ani nesladíme.)
Obměna: Polévku můžeme zahustit libovolným druhem uvařené obilniny a pak rozmixovat.

Salátová polévka
1 porce:
1 hrnek vody
3 - 4 listy hlávkového salátu
4 ředkvičky
1 - 2 polévkové lžíce ovesných vloček jemných
3 kapky oleje
špetka sušené nebo 2 lístky čerstvé bazalky
 
Salát a ředkvičky očistíme a omyjeme. Do vroucí polévky dáme nakrájený salát a nastrouhané ředkvičky, vločky a polévku odstavíme. Přidáme jemně sekanou bazalku a nakonec olej. Necháme stát zhruba 10 až 15 minut a rozmixujeme.

Polévka s pórkem
3 porce:
3 hrnky vody
2 polévkové lžíce pohanky
1 brambor
15 cm pórku
jiskřička másla (pro děti od 9 měsíců)
 
Brambor i pórek očistíme a omyjeme. Na kostičky nakrájený brambor uvaříme ve vodě. Do vroucí polévky přisypeme pohanku, pórek nakrájený nadrobno, přidáme máslo a dáme na 20 minut „do peřin“ (zabalíme hrnec s obilninou, která prošla 5minutovým varem, do utěrky a vložíme pod polštář, peřinu či deku, které dobře tepelně izolují). Pokrm si podrží teplotu blízkou varu a „dojde“ bez dalšího ohřívání. Pro větší děti tak můžeme připravovat i rýži, jáhly, kukuřičnou krupici. Ušetříme energii a obilnina bude rozsýpavé konzistence.

Jáhlová kaše
3 porce:
1/2 hrnku jáhel
1,5 až 2 hrnky vody
1 hrnek mléka
med či přírodní cukr
jiskřička másla, strouhaný perník( ovoce)
 
Jáhly uvaříme doměkka. Když je voda vyvařená, přidáme mléko, necháme prohřát a rozmixujeme dohladka. Osladíme, přidáme jiskřičku másla, posypeme perníkem nebo libovolným ovocem, které pro menší děti rozmačkáme, případně rozmixujeme.

Svačinka s jablky
2 porce:
2 polévkové lžíce ovesných vloček jemných
jeden banán
jablečný kompot uvařený ze 3 až 4 jablíček (případně kompot)
med nebo přírodní cukr
 
Vločky vsypeme do horkého kompotu a necháme 5 minut bobtnat. Rozmixujeme s banánem a podle chuti případně malinko osladíme.

Banán a mrkvička
1 jablíčko
1/3 banánu
1 malá mrkev
špetka sezamových semínek
med nebo přírodní cukr
 
Očištěnou mrkev a jablíčko najemno nastrouháme, přidáme naškrábaný banán, semínka a podle chuti osladíme nebo rozředíme vodou.

RADY
K přípravě pokrmů pro miminka nepoužíváme mikrovlnnou troubu.
 
Na strouhání zeleniny a ovoce si pořídíme skleněné nebo nerezové struhadlo.
 
Do hotové polévky přikápneme 2 – 3 kapky olivového oleje nebo přidáme jiskřičku másla
 
Polévky dětem zpočátku mixujeme, později můžeme zeleninu rozmačkat vidličkou.
 
Ovocné kaše a přesnídávky hned podáváme, nenecháváme je zbytečně stát na vzduchu, nepřipravujeme je delší dobu před podáváním.
 
Nejmenším dětem dáváme ovoce bez slupky, kterou se nám nepodaří nastrouhat najemno a mohla by dětem zaskočit.
 
K mrkvi přidáváme na 1 porci dvě až tři kapky kvalitního za studena lisovaného oleje. Ten je potřeba kvůli dobrému vstřebávání vitaminu A.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články