Tipy na dobré příkrmy - polévka, kašička, přesnídávka

Často nám píšete, že nevíte, co svému miminku připravit k jídlu. O zajímavé recepty se s vámi podělí odbornice na výživu Pavla Momčilová
Tipy na dobré příkrmy - polévka, kašička, přesnídávka
V prvních šesti měsících života stačí miminku většinou jen mateřské mléko, které mu poskytne všechno, co potřebuje. Pak už je pomalu čas na nejrůznější polévky a příkrmy.

Polévky
Kojená miminka od ukončeného 6. měsíce, nekojená zhruba mezi 5. až 6. měsícem už mohou dostávat polévky, nejlepší jsou ze sezonní zeleniny. Část zeleniny, která do nich patří, krátce povaříme - na jaře stačí 5 až 10 minut, tužší letní druhy však musíme vařit déle - zhruba 20 - 25 minut. Do vařící polévky přidáme trochu čerstvé, jemně nastrouhané zeleniny a polévku hned odstavíme.

Brokolicová polévka
1 porce:
hrneček vody
1 drobnější růžice brokolice
1 menší mrkev
1 čajová lžička amarantové mouky
3 kapky oleje.
 
Brokolici a mrkev očistíme a omyjeme. Brokolici nakrájíme a dáme vařit. Po 5 minutách přidáme do vařící polévky amarantovou mouku, přisypeme najemno nastrouhanou mrkev a hned odstavíme. Přikápneme olej, necháme asi 10 minut stát a rozmixujeme.

Kašičky
Miminkům zhruba od ukončeného 8. měsíce můžeme jídelníček obohatit o nejrůznější kašičky. Patří mezi ně i kaše bramborové, které je možné zpestřit nejrůznějšími druhy zeleniny, a to podle sezony.

Bramborová kaše s mrkví
1 porce:
2 malé brambory
1 mrkev
pár kapek oleje
kravské nebo kozí mléko
1 čajová lžička sušeného kojeneckého mléka a horká voda.
 
Brambory uvaříme běžným způsobem nebo ve slupce (dobře omyté či oloupané nad pařákem). Brambory uvařené ve slupce oloupeme, vidličkou rozmačkáme a s mlékem nebo horkou vodou (za přidání sušeného mléka) ušleháme bramborovou kaši. Do horké kaše přidáme najemno nastrouhanou mrkev, přikápneme olej a promícháme.

Přesnídávky
Ovoce je významnou součástí zdravého jídelníčku i v případě těch nejmenších. Je zdrojem vitaminů, minerálů, vlákniny a dalších důležitých látek, jež dítě potřebuje pro zdárný růst a vývoj.

Mrkev, jablko, klíčky
1 menší mrkev
1 jablíčko
2 kapky oleje
1 čajová lžička sušených pšeničných klíčků
med nebo přírodní cukr.
 
Očištěnou mrkev a jablko nastrouháme najemno, můžeme přidat 1 čajovou lžičku nebo polévkovou lžíci kojenecké vody (podle šťavnatosti jablka), přikápneme olej a přisypeme obilné klíčky. Podle chuti přisladíme a zamícháme.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články