Přesnídávka:
Přesnídávka piškotovo-ovocná
Suroviny:
asi 6 dětských piškotů (kojeneckých sušenek)
1 hodně zralé jablko
asi 150 ml používaného vysoce naštěpeného kojeneckého mléka
lžička Glukopuru
Příprava: Oloupané jablko bez jádřince nastrouháme na jemném struhátku. Připravíme si mléko pro alergiky a necháme zchladnout. Piškoty (sušenky) v misce přelijeme připraveným mlékem tak, aby piškoty nasákly a daly se rozmačkat vidličkou. Přidáme jablečné pyré a můžeme mírně dosladit Glukopurem. Neskladujeme, ihned podáváme.
NÁŠ TIP: Pokud je dítě alergické na některý druh ovoce, použijeme raději tepelně upravenou ovocnou přesnídávku.
Polední příkrm
Cuketa s kedlubnou a kuřecím masem
Suroviny:
asi 100 g cukety
100 g mladé kedlubny
50 g kuřecího masa
kmín
slunečnicový olej
troška nemléčné neochucené kojenecké kaše
Příprava: Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, dáme dusit. Než je hotové, oloupeme kedlubnu i cuketu. Syrovou kedlubnu ochutnáme, jestli není dřevnatá nebo nahořklá. Pokud je vše v pořádku, nakrájíme na kostičky a dáme dusit do malého množství vody s kmínem. Když je maso měkké, slijeme vývar, část vývaru zahustíme kojeneckou nemléčnou neslazenou kaší a přidáme k hotovým kostičkám zeleniny tak, aby se pěkně spojily. Nakonec zakápneme slunečnicovým olejem a přidáme nadrobno nakrájené kuřecí maso.
NÁŠ TIP: Dušená cuketa je výborná také s telecím masem.
Odpolední svačinka:
Mléčná rýže s ovocem
Suroviny pro dvě porce:
2–3 polévkové lžíce uvařené rýže
50–100 ml mléka pro alergiky
jeden menší banán
půlka jablečné přesnídávky
Příprava: K hotové, ale ještě vařící rýži, přidáme horké kojenecké mléko pro alergiky. V kastrůlku necháme pod pokličkou částečně mléko vsáknout. Můžeme nechat na vlažné plotýnce, ale již nevaříme. Banán oloupeme a rozmačkáme vidličkou. Smícháme s ovocnou přesnídávkou a po prochladnutí mléčné rýže vše smícháme dohromady. Mléčnou rýži neskladujeme, ihned podáváme.
NÁŠ TIP: Banán je dobře stravitelný, nahradit jen můžete i jablíčkem.
Večeře:
Vícezrnná kaše s malinami
Suroviny:
1 porce kojenecké kaše celozrnné nemléčné
používané kojenecké mléko pro alergiky
hrst sladkých malin
přírodní BIO cukr
Příprava: Hrst zralých malin propláchneme. Pokud chceme použít lesní jahody, nejprve je přebereme, aby mezi nimi nebyly nějaké špatné. Dáme je do kastrůlku, kde máme trošku vody. Necháme přejít varem a přisladíme BIO třtinovým přírodním cukrem. Potom podle návodu kaši zředíme používaným mlékem pro alergiky. Když rozvařené maliny mírně prochladnou, přidáme je do kaše.
NÁŠ TIP: Místo malin můžete použít i zralé zdravé jahody.