Tipy na dobré příkrmy - alergie na kyselé ovoce a zeleninu

Pokud váš mrňousek trpí alergií na kyselé ovoce nebo zeleninu, nemusíte věšet hlavu, i tak jeho strava může být velmi pestrá.
Tipy na dobré příkrmy - alergie na kyselé ovoce a zeleninu
Přesnídávka
 
Rýžovo – ovocná
 
Suroviny pro jednu porci:
1 polévková lžíce uvařené rýže
půlka banánu
1 polévková lžíce bílého jogurtu, nejlépe BIO
skořice
 
Příprava: Uvařenou nesolenou rýži smícháme s nastrouhaným či rozmačkaným banánem, přidáme lžíci bílého jogurtu a malou špetičku skořice.Vše smícháme a ihned podáváme. Příkrm s obsahem rýže je dobrým nácvikem ke kousání, pokud dítě zatím jedlo jen hladké ovocné pyré.
 
NÁŠ TIP: Místo banánu můžete použít jablko nebo část broskvové přesnídávky, pokud spěcháte.
 
Polední příkrm
 
Květáková polévka s pohankovými vločkami
 
Suroviny pro dvě porce:
2 menší růžičky květáku
1 brambor
vrchovatá polévková lžíce pohankových vloček
slunečnicový olej
250  ml vody
50  ml kojeneckého mléka, na které je dítě zvyklé
zrnko květu muškátu
 
Příprava: Do vroucí vody dáme vařit očištěný a nakrájený květák a brambor. Přidáme lžíci pohankových vloček, vaříme doměkka. Po uvaření rozmačkáme zeleninu vidličkou, přidáme kojenecké mléko, zakápneme olejem a můžeme přidat zrnko květu muškátu, se kterým již polévku nesmíme déle vařit (zhořkla by).
 
NÁŠ TIP: Chcete-li polévku zmrazit, pak raději před přidáním mléka.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Odpolední svačinka
 
Jáhly s hruškovo-banánovým pyré
 
Suroviny pro jednu porci:
2 až 3 polévkové lžíce jáhel
150 ml vody
1 sladká hruška
1/2 zralého banánu
Glukopur
2 lžíce bílého jogurtu BIO
špetka skořice
 
Příprava: Jáhly spaříme a rozvaříme. Hrušku oloupeme, zbavíme jadřince, banán nakrájíme na kousky. Prochladlé uvařené jáhly rozmixujeme s jogurtem a ovocem, osladíme lžičkou Glukopuru, můžeme trošku zředit kojeneckým mlékem. Případně ochutíme skořicí.
 
NÁŠ TIP: Zkusit lze i sladkou oloupa-nou broskev. Jahody,maliny, rybíz a meruňky u alergiků vypustíme.

Večeře
 
Kaše z ovesných vloček
 
Suroviny pro jednu porci:
3 lžíce ovesných vloček
6 odměrek kojeneckého mléka (prášku)
asi 200 ml vody
malá lžička medu
 
Příprava: Ovesné vločky namočíme a necháme asi 10 minut nabobtnat. Rozvaříme je do kašovité konzistence. Mírně vychladlé je rozmixujeme s mléčným práškem a medem, případně trošku zředíme kojeneckým mlékem.
 
NÁŠ TIP: Velkým jedlíkům ještě můžeme v kaši rozmixovat kousek zralého banánu.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články