Přesnídávka
„Mňamka“ z liči
Suroviny pro jednu porci:
1 menší hruška
4 liči
50 ml prochladlé nemléčné rýžové kaše připravené v mléce Nutrilon Pepti 2.
Příprava: Oloupanou hrušku rozmačkáme (nastrouháme), liči oloupeme a s peckou strouháme na jemném umělohmotném struhadle ze všech stran. Pecku vyhodíme. Smícháme s trochou rýžové kaše.
NÁŠ TIP: Místo rýžové kojenecké kaše lze použít i kaši doma připravenou z pohanky a naštěpeného mléka.
Polední příkrm
Mléčná zeleninová kaše
Suroviny pro dvě porce:
1 menší mrkev
větší růžička květáku
menší růžička brokolice
asi 1 cm silné kolečko pórku
1 menší brambor
plátek krůtího masa
100 ml vychlazeného kojeneckého mléka Nutrilon Pepti.
Příprava: V neosolené vodě vaříme na kostičky nakrájené krůtí maso. Očistíme mrkev a pórek, omyjeme květák a brokolici, oškrábeme brambor a zeleninu dáme vařit do kojenecké vody s troškou kmínu. Vaříme pod pokličkou. Když je maso měkké, dáme je do mixéru i s vývarem, přidáme zeleninu a rozmixujeme na pyré. Připravíme si 100 ml mléka určeného k výživě dětí s alergií na kravské mléko a do mírně prochladlého pyré vmícháme. Už nevaříme.
NÁŠ TIP: Místo brokolice přidáme lžíci zeleného hrášku. Pyré bez mléka lze zmrazit, s mlékem je neschováváme.
Odpolední svačinka
Banánové pyré
Suroviny:
1/2 sladkého jablka
1/2 banánu
šťáva ze sladké mandarinky
Příprava: Jablko a banán oloupeme a rozmačkáme vidličkou. Z mandarinky omyté v horké vodě vymačkáme šťávu. Smícháme s ovocným pyré a podáváme. Neskladujeme, pyré hnědne oxidací a ztrácí i chuť.
Večeře
Jahelná kašička
Suroviny:
50 g jáhel
100 ml mléka Nutrilon Pepti
špetka skořice
1/2 banánu, Glukopur
Příprava: Jáhly spaříme vařící vodou, dáme do hrnce a zalijeme asi dvojnásobným množstvím vody. Uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Přidáme mléko, trošku Glukopuru a banán. Rozmixujeme, případně přidáme trochu mléka.
NÁŠ TIP: Místo banánu lze přidat půl skleničky jablečné přesnídávky.
Pro zpestření jídelníčku při nesnášenlivosti kravského mléka, sóji a při celiakii
Ovocné pyré
Suroviny:
200 g ovoce podle výběru – loupané hrušky, jablka, meruňky, banány
5 lžic prášku Nestlé Sinlac
2 lžíce zahuštěné jablečné nebo hruškové šťávy
Příprava: Ovoce rozmixujeme a vytvoříme pyré. Vmícháme Nestlé Sinlac. Smícháme s jablečnou nebo hruškovou zahuštěnou šťávou.
Vhodné pro děti od ukončeného 6. měsíce.
Zapečená jablečná rýže
Suroviny (2 porce):
100 g rýže
1 lžíce slunečnicového oleje
150 g sladkých jablek
2 lžíce Nestlé Sinlac
300 ml vody
1 lžička zahuštěné jablečné šťávy
Příprava: Uvařenou rýži dáme okapat do síta, propláchneme a vmícháme olej. Oloupaná jablka nahrubo rozmixujeme a smícháme s jablečnou šťávou. Nestlé Sinlac smícháme s vodou na kaši. Rýži dáme do menší formy, poklademe jablky a na ně dáme vrstvu kaše Sinlac. Zapékáme asi 20 minut v předehřáté troubě (180 °C). Vhodné pro děti od ukončeného 10. měsíce.
Je dobré vědět... K nejčastěji nesnášeným potravinám v raném dětském věku patří i kravské mléko. Při prokázané alergii na bílkovinu kravského mléka je nezbytné vynechat z jídelníčku mléko či mléčné výrobky a bývá dost těžké nalézt vyváženou i chutnou stravu. Nestlé Sinlac je speciální kaše bez mléka, sójových bílkovin a lepku a je ideálním řešením pro tyto případy.