Těšte se na miminko a zatočte s chmurnou náladou

Venku fouká vítr, nebe je zatažené, rtuť teploměru neúprosně klesá každým dnem. A vy i když se těšíte na miminko, jste rázem bez energie a s náladou pod psa. Dolehla na vás totiž zimní deprese, která potká neuvěřitelné dvě třetiny maminek. Ale nebojte, dá se s ní zatočit.
Těšte se na miminko a zatočte s chmurnou náladou
Co je to zimní deprese?
Nebojte se, slovo deprese sice zní hrozivě, ale v případě té tzv.zimní o žádné závažné onemocnění nejde. Zimní deprese je přirozená , způsobuje ji změna klimatických podmínek a především nedostatek sluníčka a světla všeobecně. V lidské kůži se navíc se vlivem nedostatku slunečních paprsků vytváří méně vitaminu D, což se následně odráží ve zvýšené citlivosti a nervozitě. Nejlepší by asi bylo po vzoru medvědů ulehnout k zimnímu spánku, ale to nejde, takže co můžete pro sebe udělat?

Pár kroků k dobré náladě
 
Dopřejte si světlo!
Světlo podporuje tvorbu hormonů (serotoninu a endorfinu) v mozku, které zvyšují náladu. Proto je vhodné každý den jít alespoň na 15 minut na procházku. I při zcela zatažené obloze stačí momentální intenzita světla, aby se nervový systém aktivoval. Za chmurných dnů je dobré vstávat do plně osvětleného bytu. Chvilku tedy nešetřete a než vás „blbá“ nálada přejde, pěkně si na ni posviťte. Velice vhodné jsou lampy imitující denní světlo. Vyrovnávají nedostatek slunečního světla, mírní deprese, zvyšují výkonnost a podporují tvorbu vitaminu D. Dobré je postavit si takovou lampu třeba vedle počítače nebo ji využívat při čtení. Uvidíte, jak vám bude lépe!
 
Barvy navodí atmosféru
Víte, že i barvy mají vliv na naše pocity? Ne? Tak to zkuste a uvidíte. Na protest podzimu noste veselé barvy, kupte si barevnou kytici, nebo se přikryjte dekou ve výrazném odstínu. Ideální pro zimní depresi jsou červená – která dodává energii, žlutá nebo oranžová - vyvolávají veselou náladu a zelená barva naděje- která vás osvěží a dodá optimismus, že zima prostě jednou skončit musí…
 
Hudba hladí na duši
A je úplně jedno, jestli posloucháte rock, klasiku nebo třeba dechovku, záleží jen na vašem vkusu. Podle posledních výzkumů je k načerpání sil vhodná barokní hudba. Že ji nemáte rádi? Nevadí, poslouchejte si svou oblíbenou ale každý den, potěší vás a miminko určitě také. Ideální je dokonce mít walkmana třeba na procházku lesem. Tóny totiž podporují pravidelnost dýchání a uvolňují hormony štěstí.
 
Dobré jídlo – dobrý pocit
V zimě to platí dvojnásob. Dopřejte si čas od času svou oblíbenou pochoutku, budete vám fajn.. Nezapomeňte ale ani na správnou výživu. V tmavém ročním období potřebuje tělo mnoho plnohodnotných uhlohydrátů., které jsou v této době doslova pohonnou látkou pro organismus. Jejich síla je přeměňována na energii a udržuje dlouho pocit nasycení a dobré kondice. Jezte tedy hodně brambor, těstovin, celozrnného pečiva a košťálové zeleniny.
Naopak při špatné náladě omezte kávu a kofeinové nápoje a tučná jídla. To jste ale už jako nastávající maminka stejně udělala…
 
Pohyb stimuluje
Pořádně se oblékněte, nezapomeňte na čepici a šálu a hurá do přírody. I ve vysokém stupni těhotenství vám pár svižných kroků v parku, hlavně ale na zdravém vzduchu prospěje. (A to i když chodíte na těhotenské cvičení - v tělocvičně to při depresi není „to pravé ořechové“). Uvidíte, jak se s každým krokem budete cítit uvolněnější a čerstvý vzduch vám pročistí hlavu od špatných myšlenek.
 
Dejte vale samotě
Nezůstávejte doma sama. Když půjdete na kafíčko s přáteli nebo si uděláte výlet s rodinou, hned vám bude lépe. Pozor ale na příliš "depresivní" známé. Čekáte miminko, tak žádné bolestivé rozchody svých kámošek prožívat nemůžete a ani nesmíte! A dobrá přítelkyně tou určitě pochopí…
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Provoňte si domov pozitivní náladou
Kouzlo terapie pomáhá i při zimní depresi. Do aromalampy nebo misky s vodou nakapejte pár kapek bazalky, kardamonu, máty peprné nebo rozmarýnu, pozvednou vám náladu. Pokud Vám ale jakákoli bylinka vadí, zajděte do obchůdku a vyberte si tu, která zavoní i bříšku.
 
Uvolněte tělo
Osvěžující pro vaši mysl bude i koupel s levandulí nebo růžovým olejem. A kde je hlavní „sídlo“ mizerné nálady? Představte si, že na chodidlech! Stresem mohou být v těle blokovány energie. Ten, kdo se chce opět cítit fit a plný síly, potřebuje masáž, která může tok energie dát do pohybu. Zde často pomůže jednoduchá masáž reflexních zón na chodidlech. Nechte si třeba od partnera promačkat a masírovat prsty na nohou jeden po druhém, nejdříve lehce, pak silně. Ideální je začít malíčkem a končit palcem. Nakonec osprchujte nohy studenou vodou (vděčné vám budu i těhotenstvím namáhané křečové žíly!).
 
Bylinky bojovnice proti zimním chmurám
K podzimní depresi patří hněv, smutek a melancholie. Kromě našich rad s nimi zatočí i dobrý bylinkový nápoj. Takže, jaký bude chutnat zrovna vám?
 
Čaj dobré nálady
Květy měsíčku se smísí stejným dílem s řepíkem lékařským. Bylinky vložte do studené vody , uveďte k varu a vařte 10 – 15 minut. Scezený čaj pijte ráno a večer zvolna po doušcích. Tak po deseti dnech se nálada určitě zlepší.
 
Proti melancholii a sklíčenosti
Přímo zázračná je meduňka. Meduňkový čaj oslaďte medem, zakápněte citrónem a pijte každý den ráno. Příjemně vás uvolní a do týdne budete fit.
 
Proti nespavosti a smutku
Asi největší bojovnicí proti depresím je třezalka tečkovaná. Odvar z třezalky můžete osladit, pijte jej po malých doušcích ráno a před spaním. Zejména v počátcích těhotenství se ovšem třezalka nedoporučuje, místo ní ale můžete použít třeba málo užívanou levanduli.
 
Pomoc v lékárně tentokrát nehledejte!
Kromě bylinek mohou pomoci i potravinové doplňky. Jsou volně prodejné v lékárnách a s jejich výběr je opravdu široký. Bohužel nastávajícím maminky často nevyhovují a mohou dokonce uškodit. Sama si tedy nic neordinujte, i kdyby vám to radila třeba trojnásobná mamina. Mohla byste tak ohrozit zdraví své i miminka! Zajděte raději za svým gynekologem který vám určitě poradí, jaký typ preparátu je vhodný pro jednotlivé trimestry těhotenství.
 
Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články