Těhulky léto sužuje

Jestli si právě chystáte za pár týdnů přivést na svět své miminko, je pro vás léto asi velmi náročné. Dusno, horko sluneční paprsky dokáží pořádně potrápit. Jak se s nimi tedy vyrovnat abyste co nejméně trpěla vy i vaše bříško?
Těhulky léto sužuje
Vysoké teploty nedělají dobře leckomu a co teprve těhulkám. Jestliže vám někdo ze známých nebo příbuzných tvrdí, že to nic není, ať se moc nerozmazlujete, tak ho s klidem ignorujte. Podle odborných studií to totiž má těhotná žena v létě o to těžší, že s sebou nosí zátěž, je méně pohyblivá, rychleji se zadýchá a její tělesná teplota je díky těhotenství už tak vyšší než u jiného člověka. Vysoké teploty pro těhulku sice apriori nebezpečné nejsou. Negativně ale mohou ovlivnit plod, jehož organismus není geneticky přizpůsobený na snášení vysokých teplot. I proto by se jim tedy měla budoucí maminka vyhýbat, či alespoň dodržovat některé zásady. „Vlivem hormonálních změn, zvýšeného metabolismu provázeného větší tvorbou tepla v těle těhotné a zrychlenou cirkulací krve jsou tak letní měsíce nejrizikovějším obdobím pro vznik kolapsových stavů, které potenciálně ohrožují jak těhotnou ženu, tak i její miminko,“ říká gynekoložka Pavla Nováková.

Letní trable
Konec těhotenství může být provázen řadou ne úplně příjemných příznaků. Nejčastěji si ženy stěžují na otoky nohou a prstů u rukou. „Vodou prosáklé a oteklé svaly a měkké tkáně pak mohou tlačit na nervy, které mezi nimi probíhají a mohou vyvolat brnění prstů. Stejně nepříjemné jsou i křeče, nejčastěji v lýtkových svalech,“ vyjmenovává MUDr. Nováková. Těhulky rovněž častěji zápasí se zvýšenou únavou nebo častějším a výraznějším pocením. Všechny tyto neduhy se mohou právě v létě vystupňovat.

Prožít v pohodě a… přežít bez následků
Já sama (autorka textu) si dobře vzpomínám, jak jsem v posledních dvou měsících těhotenství, které spadaly právě na červenec a srpen, stále jen pila. Stačilo, aby se napila méně, a měla jsem pocit, že omdlím. „V létě a v těhotenství víc než kdy jindy platí: pít, pít a pít. Dostatek tekutin (aspoň 2-2,5 litru denně, v horkých dnech chlazené nápoje) je nezbytný pro správnou funkci kardiovaskulárního systému, a tím i celého těla,“ upozorňuje lékařka Nováková. „Jejich nedostatečný příjem může vést ke sníženému objemu krve, ke snížení tlaku a kolapsovému stavu,“ dodává. Cirkulující krev rovněž odvádí teplo, které vzniká ve svalech, do kůže, kde uniká, a tak se tělo ochlazuje.
Při nedostatku tekutin se organismus, zvláště v létě a v těhotenství, může snadněji přehřát. „Rozumné je nosit lehké, vzdušné světlé věci, pohodlnou, volnou, ale dostatečně stabilní obuv. Nechodit na přímé slunce, eventuálně zůstat přes nejteplejší část dne doma, v chladnějších místnostech. Na slunce vyjít jen po ošetření kůže krémem s UV filtrem. Navíc vzhledem ke zvýšené tvorbě melaninu během gravidity jsou těhotné náchylnější k tvorbě hyperpigmentací tedy tmavých fleků na kůži, zejména po slunění,“ uvádí MUDr. Nováková.

Během horkého dne tedy, milé nastávající maminky, využijte každou možnost ke zchlazení - dejte si třeba sprchu. Stejně tak nepřemáhejte únavu a během dne se klidně prospěte.
 
Klepněte pro větší obrázek

Na dovolenou před porodem
Chcete jet někam na dovolenou? Možná si říkáte, že je to poslední šance jak si ještě užít ve dvou. Na kratší vzdálenosti to zpravidla není problém. Před každou delší cestou byste však měla zvážit způsob dopravy (v případě letadla si raději zjistěte, zda letecká společnost přepravuje těhotné a do kterého měsíce těhotenství vás vezme na palubu), místo následného pobytu (klimatické podmínky, dostupnost, kvalita a cena lékařské péče) a eventuálně jiná neočekávaná rizika.

Koupání k létu samozřejmě patří a plavání je pro řadu těhotných i příjemnou a zdravou tělesnou aktivitou. Gynekoložka Nováková však varuje: „Koupání v druhé polovině těhotenství má ovšem i svá omezení. Nárazy vln nebo silný proud řeky mohou těhotnou nečekaně strhnout či ji odhodit na kámen nebo útes. V rybnících či veřejných koupalištích může být voda znečištěná a těhotná je při koupání v takové vodě ohrožena infekcí, která se zejména v druhé polovině gravidity může dostat až do dutiny děložní a způsobit infekci i u plodu, a vyvolat tak třeba předčasný porod.“ Koupejte se proto ve vodě, která je pravidelně kontrolovaná.

Ach jo, já jsem oteklá
Otoky trpí téměř osmdesát procent těhulek vůbec a v létě je to samozřejmě s „nohama jako konve“ ještě horší. Takže se nedivte, když otečete, ale neberte to na lehkou váhu. K otokům se totiž může přidat i vysoký krevní tlak či bílkovina v moči. Otok pouze jedné končetiny může zase signalizovat postižení žilního systému a případné nebezpečí trombózy. A jak na ně? „ Těhulky by si určitě neměli dávat nohu přes nohu. Když sedí, tak raději ne dlouho v jedné poloze. Já svým pacientkám doporučuji nosit i podpůrné punčocháče, zapomenout na lodičky a podpatky vůbec. Zlepšení během dne pak může přinést i opakované ulehnutí na bok na 20-30 minut, které usnadní vylučování přebytečné vody“ dokončuje své rady MUDr. Pavla Nováková.

Text: Eliška Zikmundová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články