Těhotná za volantem. Jaké zásady by měly těhulky dodržovat?

Jestli jste řidička tělem i duší, nejspíš vám ani těhotenství nezabrání v usednutí za volant. A máte pravdu. Úplně stačí, když se připravíte na to, co je v „jiném stavu“ jiné i při řízení auta.
Těhotná za volantem. Jaké zásady by měly těhulky dodržovat?

Samozřejmě že narážky některých mužů na řidičské umění žen jsou nesmyslné (ostatně, statistiky dokazují, že ženy způsobují mnohem méně dopravních nehod než muži, a když už mají v některé prsty, pak většinou nejde o život, ale jen o plechy – takže o nic).

Na druhou stranu statistická čísla varují před neopatrností při cestování autem (ať už na místě řidiče, nebo spolujezdce), protože úrazy těhotných při autonehodách bývají fatální jak pro matku, tak pro plod.

Bezpečí pro nejmenší  

Bezpečí pro nejmenší  

Překvapení těla

S tím, jak se vlivem nejen těhotenských hormonů naše tělo mění, se mění i naše pocity, a tak na vypjaté situace reagujeme trošku jinak než dosud. Některé ženy zjišťují, že od té doby, co jsou těhotné, mají mnohem větší strach i z jízdy běžnou rychlostí nebo z provozu na silnici vůbec.

Pak je lepší poslechnout intuici a ve dnech, kdy cítíte silnou úzkost, se řízení raději vyhnout. Navíc je dobré počítat s tím, že i za volantem může přijít (zejména v prvním trimestru) náhlá nevolnost, a přizpůsobit tomu jízdu.

Airbag ano, či ne?

Ano, airbag jednoznačně pomáhá při těžkých autonehodách zachránit život i těhotné ženě, ale jen tehdy, když je současně správně připoutaná pásem. A navíc, podle doporučení dopravních expertů mají být hrudní kost a klenoucí se bříško těhotné vzdáleny nejméně 25 cm od palubní desky nebo dolního okraje volantu. Takže, jak vám bříško postupně poroste, posouvejte si sedadlo dozadu. Ale airbag nevypínejte.

Bezpečí ve 3 bodech

Bezpečnostní pás vás však ochrání jen tehdy, když budete připoutaná správně. Spodní pás musí vést co nejníže pod dělohou, ramenní popruh by měl směřovat mezi prsy nad vrcholem těhotenského bříška. Aby se spodní pás i při nárazu udržel pod bříškem, potřebujete třetí bod uchycení.

A s tím vám pomůže speciální doplněk pro těhotné – BeSafe Pregnant. Díky němu se při prudkém brzdění či autonehodě minimalizuje riziko tzv. seat belt syndromu, při kterém dochází ke zvýšenému tlaku na břicho a možnému poranění dělohy i plodu.

Ochrana především

Až 70 % těžkých úrazů během těhotenství vzniká při dopravních nehodách (ať už těhotná sama řídí, nebo sedí na místě spolujezdce), přičemž k většině z nich dojde proto, že ženy nejsou v autě chráněné bezpečnostním pásem. Když budete správně připoutaná, máte třikrát větší šanci, že při autonehodě vy i vaše miminko přežijete.

BeSafe Pregnant iZi FIX

Zatímco starší typ se uchytí k sedadlu popruhem kolem opěradla, vylepšený (koupíte na autosedackybesafe.cz za přibližně 1600 Kč) můžete instalovat pomocí systému ISOFIX, který je už běžně součástí předních i zadních sedaček.

Zpomalené reakce?

Ty souvisejí i s krevním oběhem. Těhotné ženy mívají nižší tlak, úbytek červených krvinek či potíže s rovnováhou, a to vede k závratím a zpomaleným reakcím. Zejména ve třetím trimestru, kdy se mozek všeobecně odmítá zabývat čímkoli jiným než blížícím se mateřstvím, se výrazně snižuje schopnost delšího soustředění.

Známe nejoblíbenější dětská jména v lednu 2016. Která to jsou?

Známe nejoblíbenější dětská jména v lednu 2016. Která to jsou?

Mateřská dovolená 2017: Kalkulačka mateřské

Mateřská dovolená 2017: Kalkulačka mateřské

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články