Těhotná a v jiné kůži. Jaké kožní problémy můžete čekat?

I když očekávání nového života je vesměs radostné, přijdou okamžiky, které vám jiný stav dovedou zkazit. Třeba to, že v těhotenství máme nádhernou pleť, bohužel neplatí pro každou. Které kožní trable vás můžou potkat?
Těhotná a v jiné kůži. Jaké kožní problémy můžete čekat?

Těhotenství je jako vajíčko s překvapením. Nikdy nevíte, co si rozbalíte, a jistotu nemáte ani s každým dalším očekáváním. Stejné je to i s vaší pletí. Třeba jedna moje kamarádka, která celý život bojuje s akné a mastnou pokožkou, měla v jiném stavu kůži zářící, čistou a vyhlazenou. Druhá, jež má běžně pleť jako z alabastru, v posledním měsíci zápasila s těhotenskou akné. Kožních nepříjemností je ale mnohem více. 

4 kroky jak se konečně zbavit problematické pleti v dospělosti

4 kroky jak se konečně zbavit problematické pleti v dospělosti

Hormony dělají divy

Také korektivní dermatoložka Jitka Chaloupecká připouští, že pleť v těhotenství doznává řadu změn. „Příčinou jsou vysoké hladiny hormonů v krvi,“ vysvětluje s tím, že pár měsíců po porodu se pokožka obvykle navrátí do normálu. Mezi nejčastějšími kožními neduhy vyjmenovává tmavé skvrny, rozšířené cévky v obličeji atd. Existují ale i jiné, které umí potrápit více. 

7 tipů pro bezpečné opalování. Denně byste na slunci neměli být déle než 4 hodiny!

7 tipů pro bezpečné opalování. Denně byste na slunci neměli být déle než 4 hodiny!

Hyperpigmentace

Tmavnutí prsních dvorců, střední čáry břicha i genitálií je u gravidních běžné, nepředstavuje závažný problém a s poklesem hormonů po porodu zase vymizí. Horší je to s pigmentovými skvrnami na obličeji. U nich je důležitá prevence, aby se více nešířily a netmavly. Pravidelně proto používejte krémy s vysokým UV filtrem. Nebojte se v období těhotenství ani faktoru 50, který by měl škodlivé paprsky odfi ltrovat a zabránit tak dalšímu probarvování pokožky. V případě, že skvrny zůstanou i po porodu, dermatoložka doporučuje následující řešení: „Pigmentové skvrny je ideální ošetřit Q-switched alexandritovým laserem nebo intenzivním pulzním světlem. Laserový paprsek rozmělní pigment na drobné částečky a ty jsou pak postupně fagocytárním systémem odplaveny pryč. Hojení probíhá přes povrchové stroupky.“ 

Skvrny a pihy v těhotenství? Klid, je to normální. Jak na ně?

Skvrny a pihy v těhotenství? Klid, je to normální. Jak na ně?

Těhotenské akné

Vznik nepříjemných pupínků v těhotenství způsobuje zvýšená hladina androgenů. Tím se zvětšují mazové žlázy, které nadměrně produkují kožní maz. K vyšší aktivitě mazových žláz obvykle dochází ve druhém trimestru. A pokud těhotenskou akné trpěla i vaše maminka, je velká pravděpodobnost, že půjdete ve stejných šlépějích i vy. Akné se obvykle objevuje v oblasti obličeje, dekoltu a zad. Třebaže po porodu s největší pravděpodobností zmizí, vyplatí se ji v těhotenství mírnit. 

Dermatoložka doporučuje aplikaci místních antibiotických, vysušujících a protizánětlivých přípravků. Jestli vám akné silně znepříjemňuje život, pak se o vhodném přípravku poraďte s dermatologem. Vyhýbejte se čisticím přípravkům s alkoholem. Ty totiž paradoxně produkci mazu zvyšují. Vhodnější jsou přípravky se zeleným čajem, tea tree či konopím. 

Červené cévky

Vlivem hormonů dochází k oslabení cévních stěn a někdy se tvoří červené čárky nejčastěji v oblasti nosu a tváří, někdy též na krku a v dekoltu. Jestliže trápí i vás, pak pleť chraňte před extrémními teplotními šoky (saunování, chlazení ranních otoků ledem, nadměrné slunění). Pomoci vám může i speciální kosmetika, v době po porodu pak opět laser. „Rozšířené cévky v obličeji řešíme pulzním barvivovým laserem s dynamickým chlazením. Laserový paprsek cíleně reaguje s červeným krevním barvivem a za vzniku tepla způsobí rozrušení cévy a její následné vstřebání. 

Milujete slunění, ale bojíte se vrásek? Řešení je nadosah

Milujete slunění, ale bojíte se vrásek? Řešení je nadosah



Ošetřované místo na několik dní ztmavne. Laserové zákroky se ideálně provádějí od podzimu do jara, protože po ošetření není vhodné se asi měsíc slunit,“ vysvětluje dermatoložka a připomíná, že dokonalá UV ochrana pleti je opět nutná. 

Strie

Myslíte, že čím více kilogramů přiberete, tím více vám bude pokožka v těhotenství praskat? Ano i ne. Do velké míry vznik strií ovlivňují i jiné faktory. Především hormony. Právě ty už od prvních měsíců omezují činnost kožních buněk, které produkují kolagen a elastin, a tak pokožka ztrácí pružnost. Sama si s touto nerovnováhou neporadí, proto jí musíte pomoct! Už od prvního trimestru se důkladně natírejte v oblasti břicha, boků, zadečku i stehen krémy zacílenými právě na potlačování pajizévek, které tvorbu kolagenu a elastinu v pokožce budou stimulovat. Díky tomu výskyt strií úspěšně zmírníte. 

Křečové žíly

Tmavé žíly a vystouplé žíly v oblasti nohou jsou noční můrou leckteré z nás. Obzvlášť v těhotenství. Na jejich vzniku se podílí více symptomů: jednak je způsobuje rozšíření cévních stěn, jednak i zvýšené množství krve proudící cévami, ale také snížení rychlosti návratu krve z dolních končetin do pánve. Křečové žíly se v těhotenství objevují nejen na nohou, ale také na vulvě a kolem konečníku (hemoroidy). Zcela jim předcházet nelze, ale není od věci podniknout některé preventivní kroky: kdykoli je to možné, zvedejte nohy, omezte dlouhé stání a sezení, pokuste se hlídat si váhu, noste kompresivní punčochy a vyhýbejte se zácpě dostatkem tekutin a konzumací vlákniny. Po porodu se obvykle situace zlepší. Pokud ne, vyhledejte cévního chirurga, který vám navrhne možnosti řešení. 

Těhotenství týden po týdnu: Jak ženě rostlo břicho:

Svědivé vyrážky

Svědění pokožky bez vyrážky je v těhotenství běžné. Když není urputné a netrvá nepřetržitě, znepokojovat vás nemusí. V případě pochyb se ale raději vydejte k lékaři, v krajním případě by mohlo signalizovat cukrovku. Do ordinace zamiřte také při svědivých vyrážkách. Mohlo by totiž jít o tzv. těhotenskou vyrážku (herpes gestationis) se svědivými puchýřky kolem pupku a na stehnech. Nebo o svědivou polymorfní dermatózu, kdy se puchýřky mění ve velmi svědivé pupeny opět v oblasti břicha a stehen. Případně o silně svědící papuly (prurigo gestationis), které se tvoří na ramenou, břiše a nohou. Tyto vyrážky se léčí lokálně mastmi s kortikoidy či kortikosteroidy. Potíže jsou nepříjemné, ale plod obvykle neohrožují. 

Poradíme: Jak vyzrát na strie a získat po porodu zpět ploché bříško

Poradíme: Jak vyzrát na strie a získat po porodu zpět ploché bříško

Těhotenské strie? Dejte se do boje!

Těhotenské strie? Dejte se do boje!

Tažení proti striím. Používejte mastný krém, pijte hodně vody a nekuřte

Tažení proti striím. Používejte mastný krém, pijte hodně vody a nekuřte

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články