Těhotenství v létě může být bez chyby

Ať naplánujete početí na jaro nebo na podzim, letní těhotenství vás stejně nemine. Rozdíl je jen ve velikosti bříška...
Těhotenství v létě může být bez chyby
Co je lepší? Schovávat se v létě před vedrem nebo v zimě před náledím? „Já jsem jednoznačně pro vedro,“ ujišťuje Vendula, maminka devítiměsíční Kamilky. „V přírodě je to úžasné. Horko mi sice vadilo, protože se mi hůř dýchalo, cítila jsem se ještě ,větší‘, potoky potu byly mým nejčastějším ne právě módním doplňkem. Na druhou stranu všude bylo k mání levnější čerstvé ovoce i zelenina a na sebe jsem potřebovala jen pár ,těhuoblečků‘ a pantofle.“
 
Stíny horkého léta
Seznam výhod „těhotného léta“ je určitě delší než výčet problémů, které nejteplejší období roku přináší. Přesto vám letní nástrahy mohou, ale nemusejí zkomplikovat těhotenství. Stačí si dát jen pozor, a protože jste už dva (nebo dvě), tak dvojnásobný.
 
Poledne po italsku
Jižané to mají vymyšlené dobře. Ctí siestu, a to i v případně, že nejsou těhotní. S miminkem v bříšku se můžete přehřát mnohem rychleji než v „normálním stavu“ – zvlášť v rozpálených ulicích „chytnete“ úpal raz dva. Lékaři dokonce varují, že opalování a dlouhodobý pobyt těhotné ve II. trimestru na „agresivním“ slunci vede ke zvýšenému riziku poškození plodu. Přičtete-li k tomu, že horko i slunce urychlují dehydrataci organizmu, že UV záření útočí na pokožku a v lepším případě způsobuje „jen“ vytrvalé těhotenské pigmentové skvrny na obličeji (tzv. chloasma), vyjde vám z toho jediné: užít si letní žhavé poledne po italsku.
 
Slavnosti těhulek
Polední odpočinek vám navíc dodá sílu pro účast na podvečerních společenských událostech. „Mám ráda oslavy s přáteli. Díky létu, kdy se většinou odehrávají venku v zahradě, se jim nemusím vyhýbat ani s bříškem,“ libuje si Kristýna. „Konečně si užiju i grilování. “ S grilovanými lahůdkami opatrně!
 
Bakterie útočí
Bakterie listerie, které dokáží velmi vážně ohrozit zdraví budoucí matky i život jejího miminka, se mohou ukrývat třeba v nivě nebo jiném plísňovém či měkkém zrajícím sýru. Salmonele, způsobující průjem a bolesti břicha, se líbí v syrových vejcích, tedy i v majonéze, a v nedostatečně opečeném drůbežím mase. Jakékoli nedovařené maso a nepasterizované nakažené mléko zase hrozí nebezpečnou toxoplazmózou. Proto lékaři doporučují zejména těhotným jíst jen dostatečně tepelně opracované maso i vejce, pít jen pasterizované mléko, úplně vyloučit měkké zrající i plísňové sýry, pečlivě omýt odkudkoli pocházející zeleninu, nezapomenout umýt také ruce, ale i kuchyňské náčiní včetně kuchyňských ploch, které přišly do kontaktu se syrovým masem.
Naštěstí – zmrzliny se bát nemusíte, protože většina výrobců do ní vejce nepřidává, a když ano, tak se vejce automaticky pasterizují. Opatrné maminky by asi měly dát přednost balené a tzv. hluboko mražené zmrzlině před točenou.
 
Bříško a voda
Rekreační plavání (samozřejmě bez šipek, placáků a jiných skoků) je jeden z nejvhodnějších sportů pro nastávající maminky v každém období těhotenství. Jediný problém může být v čistotě vody. I když hlenová zátka v děložním hrdle brání proniknutí infekce k miminku, mohou nepřátelské bakterie „dobýt“ pochvu a potíže jsou na světě. Veřejným bazénům a sinicemi ohroženým rybníkům se tedy raději vyhněte. U domácích bazénů si dejte pozor na přechlorovanou vodu, mohla by vám podráždit pokožku i sliznice. Bazény určené jen těhotným ženám jsou bezpečné.
 
Skleněné peklo
Pracujete-li ve starém kamenném domě nebo v moderní klimatizované budově, hrozí vám nachlazení nebo angíny. Pamatujte na to a coby letní výbavu si do práce vezměte vlněný svetr a ponožky.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články