Těhotenství: Představení o třech dějstvích

Jiný stav trvá devět měsíců – to je informace, kterou zná snad každý. Co se ale přesně v těle ženy děje v jednotlivém období těhotenství?
Těhotenství: Představení o třech dějstvích

V těle dochází po pohlavním styku ke splynutí vajíčka a spermie. Takto oplodněné vajíčko doputuje do dělohy, kde se uhnízdí v děložní sliznici a dále se vyvíjí. Na tomto místě je uchyceno po celou dobu těhotenství a spojení je přerušeno až během porodu.

Těhotenství dělíme na tři období – trimestry

První trimestr: 1. – 13. týden
Toto období začíná oplodněním vajíčka spermií. Začínají se objevovat první příznaky těhotenství jako vynechaná menstruace, ranní nevolnosti, napětí v prsou, bolesti hlavy a podobně.

Během tohoto období je vývoj dítěte nejmasivnější – zakládají se všechny orgánové soustavy a na konci prvního trimestru je plod podobný člověku – má všechny končetiny, hlavičku i tělíčko. S vývojem končetin souvisí také pohyby – ty jsou nejprve velice slabé a budoucí maminky je ještě necítí. Protože se jedná o zásadní období vývoje miminka, měly by si těhotné ženy dávat velký pozor na to, co konzumují a vyhnout se alkoholu, lékům a nekouřit. V tomto období je totiž miminko na všechny toxické látky nejvíce vnímavé a mohou ho nenávratně poškodit.

Ke konci prvního trimestru těhotenství s největší pravděpodobností neutajíte a tak je to také období, kdy ženy nejčastěji prozrazují, že jsou těhotné. Zvláště, mají-li již výsledky všech důležitých vyšetření.

Těhotné ženy také na počátku tohoto období navštíví svého gynekologa, ten stanoví termíny dalších prohlídek a porodu. Určí také, zda je nutné podrobné vyšetření.

Druhý trimestr: 14. – 26. týden
Říká se, že je to nekrásnější část těhotenství. V tomto období ustupuje většina nepříjemných příznaků, břicho se s rostoucím plodem a díky plodové vodě stále zvětšuje, ale stále není tak velké, aby překáželo nebo bylo náročné se s ním pohybovat. Zvětšují se i prsy, kterým mohou tmavnout bradavky a zvětšovat se dvorce. Pamatujte na včasnou koupi vhodného prádla.

Miminko v tomto období hlavně roste a sílí. Končetiny se spolu s tělem dále prodlužují, jejich pohyby se více zintenzivňují, v polovině tohoto trimestru je může žena začít i cítit. Kopání zaznamenávají dříve matky, které jsou těhotné poněkolikáté. Prvorodičky ucítí či spíše rozpoznají první pohyby svého dítěte později. V tomto období by měla žena absolvovat ultrazvukové vyšetření, které vyloučí vývojové vady. Pokud je dítě vhodně natočené, je možné určit pohlaví.

Třetí trimestr: 27. – 38. týden
Poslední trimestr je již ve znamení příprav na příchod miminka. Tělo se připravuje na porod, postupně se rozvolňují vazy, které se nacházejí v malé pánvi. To je důležité pro správný průchod dítěte při klasickém porodu.

Dítě i v tomto období stále roste, dotvořují se poslední orgány. Plod zároveň zaujímá definitivní polohu, ve které zůstane až do porodu. Tu lékaři pravidelně kontrolují, aby se vědělo, jak bude případně veden porod.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články